Actueel: Camille - Filmdebat over oorlogsfotografie

camille

Camille vertelt het levensverhaal van de Franse oorlogsfotografe Camille Lepage, een krachtige biopic over de periode dat ze door de Centraal-Afrikaanse Republiek reist om daar de burgeroorlog te fotograferen. In felrealistische scènes wordt de complexiteit van het conflict inzichtelijk, waarbij de filmmaker te allen tijde oog heeft voor de menselijke kracht om de moeilijkste situaties met waardigheid te trotseren.

Zonder een opdrachtgever arriveert de jonge, ambitieuze Camille in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vol idealisme gelooft zij dat haar werk een verschil kan maken in een uitzichtloos conflict. Haar ongebreidelde energie brengt haar naar het hart van de oorlog, waar zij getuige is van de gevolgen van een strijd die het slechtste in mensen naar boven haalt.
In de film zijn foto’s te zien die Lepage zelf maakte. Het geeft het geheel een ongekend realistische inslag. Het natuurlijke acteerwerk van de uit veelal amateurs bestaande cast draagt daar nog verder aan bij. Regisseur Boris Lojkine toont daarmee een genuanceerd en overtuigend beeld van het conflict.

De trailer is in het Frans met Engelse ondertitels.

In het filmdebat gaan we in op vragen als:

Het belang van oorlogsjournalistiek:
- Wat is de invloed van fotografie in conflicten?
- Hoe kan oorlogsjournalistiek de publieke opinie beïnvloeden?
- Is het mogelijk de complete waarheid van een conflict weer te geven?
- Wat is de taak van de journalist/ fotograaf? (waarheidsgetrouw? Mooie foto’s?)
- Is het wel mogelijk te helpen door middel van journalistiek? Of is het enkel een soort Europese blik?

De gevaren van oorlogsjournalistiek:
- Hoe word je oorlogsjournalist?
- Waarom kies je ervoor om oorlogsjournalist te worden?
- Het is een gevaarlijke baan, is het de risico’s waard?
- Worden journalisten en fotografen die verslag doen uit gevaarlijke gebieden getraind?
- In hoeverre is het werk winstgevend? Is het meeste werk freelance of juist in opdracht?

wilcoversteegOnze gastspreker is dr. Wilco Versteeg. Hij doet onderzoek naar hedendaagse oorlogsfotografie in een veranderend medialandschap. Hij vraagt zich af of de documentaire fotografie nog wel een toekomst heeft in een wereld waarin het wantrouwen tegenover klassieke journalistieke, maatschappelijke, en politieke instituten toe lijkt te nemen. Hij analyseert de strategieën die journalisten, maar ook ngo’s en terroristische organisaties gebruiken voor het tonen van conflicten. Naast dit onderzoek en onderwijs aan de Radboud Universiteit, werkt Wilco Versteeg ook als fotograaf. Hij brengt sinds jaren gewelddadige demonstraties te Parijs in beeld, en werd onder andere genomineerd voor een Zilveren Camera (www.wilcoversteeg.com).

Datum: 12 februari
Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 10,-, studenten: € 7,-

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Amnesty Nijmegen, Amnesty Studentengroep Nijmegen, Lux en Movies That Matter.

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

instagram facebook-eigenlogo whats amnesty nijmegen vrouwenrechtengroep facebook

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form