Actueel: Ghost Fleet

ghostfleet

Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.

De film Ghost Fleet volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.

Op het Movies that Matter Festival 2019 won Ghost Fleet zowel de BNNVARA-publieksprijs als de Activist Documentary Award.


Trailer

Het onderwerp van de film is moderne slavernij in de visserijsector. Hoe kan het dat er nog steeds zoveel slavernij is op de wereld? Hoe kan je als consument in Nederland weten of de vis die je koopt niet van vissersboten met slaven afkomstig is?

Datum: 8 januari
Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 10,-, studenten: € 7,-

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Amnesty Nijmegen, Amnesty Studentengroep Nijmegen, Lux en Movies That Matter.

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

instagram facebook-eigenlogo whats amnesty nijmegen vrouwenrechtengroep facebook

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form