Actueel: Internationale Vrouwendag - Vier de vrijheid

internationalevrouwendag2020

In een ideale wereld is er gelijkheid tussen mannen en vrouwen, een basis voor een vreedzame, welvarende en duurzame wereld. In een ideale wereld krijgen vrouwen evenveel kansen om mee te beslissen binnen de politiek, economie en het openbare leven. En in een ideale wereld is geweld tegen meisjes en vrouwen zoals mensenhandel en seksuele uitbuiting gestopt.

Maar de wereld is niet ideaal. Mensenrechten voor vrouwen zijn niet vanzelfsprekend. Daarom vragen we elk jaar op 8 maart aandacht voor Internationale Vrouwendag.

In 2020 staat het thema vrijheid centraal. Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn. Vrijheid moet vanzelfsprekend zijn. Wat betekent vrijheid voor jou?

De Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen sluit zich daar bij aan met de thema-avond 'Vier je vrijheid', niet op 8 maart, maar op 5 maart in bibliotheek De Mariënburg.

Vier je vrijheid biedt twee interessante gastsprekers, Skype- en videoboodschappen van vrouwen in Peru en Afghanistan en fantastische muziek van superwoman Kizzy.

Vanuit Afghanistan vertelt Husna Jalal, op video vanwege het tijdsverschil, over de positie van Afghaanse vrouwen en hun agenda. Graciela Tiburcio Loayza, voorztitter van Amnesty Peru, zal ons via Skype vertellen over de situatie van vrouwenrechtenverdedigers en de nieuwe campagne Violencia Machista.

Liesbeth van der Hoogte - Conflict-to-Change
liesbeth pasfotoLiesbeth van der Hoogte is sinds 2016 zelfstandig trainer. Zij heeft na haar studie biologie meer dan 35 jaar in diverse functies gewerkt binnen internationale samenwerking. In een breed scala van thema’s vormen vrouwen- en mensenrechten en sociale beweging de rode draad. Altijd in directe samenwerking met NGO’s, zowel lokale organisaties als internationale netwerken. Sinds 2005 heeft Liesbeth zich gespecialiseerd in Women, Peace and Security, Mediation en Conflictanalyse. Tussen 2011 en 2015 was Liesbeth verantwoordelijk voor het programma en de organisatie van de internationale training Women, Peace and Security, in het Summerschool-programma van het Grotiusinstituut van de Universiteit van Leiden.
Liesbeth is al jaren lid van Amnesty Nederland en op dit moment een van de vergadervoorzitters van de Ledenraad en gespreksleider voor de mensenrechtendialogen.

Julia Iván - Amnesty Nederland
JuliaIvanJulia Ivan is een Hongaarse mensenrechtenadvocaat, onderzoeker en consultant. In 2017-2018 was ze interim-directeur bij Amnesty Hongarije. Ze verhuisde in 2018 naar Nederland en werkt momenteel voor Amnesty aan een programma gericht op de krimpende ruimte voor mensenrechten in Polen en Hongarije. Haar huidige rol omvat onder meer belangenbehartiging bij de Nederlandse regering, contacten met het European Institutions Office van Amnesty in Brussel en samenwerking met het educatieteam dat zich bezig houdt met de rechtsstaat en populisme. Ze houdt zich ook bezig met capaciteitsopbouw in Centraal Oost-Europa om de weerbaarheid van het maatschappelijk middenveld en mensenrechtenverdedigers te vergroten.
Deze lezing zal in het Engels plaatsvinden.

Kizzy - Zangeres en nog veel meer
kizzy
Kizzy is zangeres, songwriter, actrice, presentatrice, dichteres en docent aan de RTL Telekids Musicalschool. Als kind wist ze met haar muzikale dichtkunst over mensenrechten een snaar te raken en werd ze uitgenodigd om haar gedicht ‘Als’ voor te dragen voor Amnesty International. Ze studeerde af aan het conservatorium Berklee College of Music in Boston, trad op voor president Bill Clinton en David Bowie, en presenteerde TV-programma's. Na elf jaar Amerika verhuisde ze naar Nederland.
Kizzy is TV-presentatrice van kinderprogramma's en de initiatiefneemster van de ‘Schiedam Steunt St. Maarten’-benefietshow.
Onlangs droeg ze tijdens de Joke Smitprijs haar gedicht ‘Supervrouwen’ voor, voor Koningin Máxima, trad ze op bij de Women’s March, en presenteerde ze het 100 Jaar Vrouwenkiesrecht-evenement in de Tweede Kamer.

Bibliotheek De Mariënburg

Donderdag 5 maart
Inloop vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

instagram facebook-eigenlogo whats amnesty nijmegen vrouwenrechtengroep facebook

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form