Actueel: Internationale Vrouwendag - Vrouwen bij de krijgsmacht

heldinnen

Het nationale jaarthema van Internationale Vrouwendag is Heldinnen. Voor de Vrouwengroep Amnesty Nijmegen zijn de echte heldinnen natuurlijk de vrouwen die zich inzetten voor vredesopbouw tijdens gewapende conflicten.

Over dit thema hebben de Verenigde Naties Resolutie 1325 aangenomen onder de naam 'Vrouwen, Vrede en Veiligheid'. De belangrijkste twee punten van deze resolutie gaan in op:

* Rechten voor vrouwen en meisjes in gewapende conflicten en de effecten van geweld op vrouwen en meisjes.
* Het betrekken van vrouwen bij vredesopbouw

In Nederland probeert men deze resolutie uit te voeren onder (inmiddels de derde versie van) het 'Nationaal Actie Plan 1325'. 

vrouwenbijdekrijgswacht

We hebben aansluitend bij het VN-thema twee gastsprekers van het Ministerie van Defensie uitgenodigd.

heleen defensieKapitein Heleen is betrokken bij een project m.b.t. gender bij Defensie.
"Mijn naam is Heleen en ik ben reservist bij de Koninklijke Landmacht. Als officier heb ik veel persoonlijke ervaringen opgedaan tijdens mijn periode als beroepsmilitair. Als reservist ben ik betrokken bij een project met betrekking tot gender binnen defensie. Tijdens mijn presentatie vertel ik je hier graag meer over."


manon defensieLuitenant-Ter-Zee Manon
is onder de vlag van UNMISS (United Nations Misision In South Sudan) op uitzending geweest in Zuid-Soedan.
Mijn naam is Manon en ik ben militair bij de Koninklijke Marine. Als officier heb ik veel persoonlijke ervaringen opgedaan tijdens mijn uitzending voor de VN in Zuid-Soedan. Ik werkte als liaison tussen het militaire en civiele gedeelte van de vredesmissie. Tijdens mijn presentatie vertel ik je hier graag meer over!”


Samen zullen zij ook spreken over hun ervaringen bij Defensie als vrouw en als vrouwelijke militair.

Daarnaast zullen de dichteres Sydney Lowell, campusdichter Lev Avitan en kunstenares Syl Tuerlings hun medewerking verlenen.

sydneyDichter en spoken word artiest Sydney Lowell neemt je mee op een reis door haar gedachten en leefwereld, en laat je onderweg reflecteren en voelen met kwetsbare, krachtige, emotionele en activistische gedichten.
levLev Avitan (22) is spoken word artiest en gebruikt zijn tijd op het podium om zaken die hem nauw aan het hart liggen met het publiek te delen. Zijn voordrachten zijn veelal maatschappij- en cultuurkritisch van aard.
Op die avond voeren we ook actie voor Saudische activisten die zich hebben ingezet tegen het autorijverbod voor vrouwen. Sinds afgelopen zomer is dat rijverbod opgeheven, maar Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef en andere activisten die zich hiervoor inzetten, zitten gevangen en werden gemarteld. Bij de stand van de Vrouwengroep kunt u de petitie ondertekenen.

Datum: 7 maart (aan de vooravond van Internationale Vrouwendag op 8 maart)
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Bibliotheek De Mariënburg
Toegang: Gratis

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Instagram/Facebook

instagram facebook-eigenlogo facebook vrouwengroepamnestynijmegen

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form