Actueel: The Poetess

thepoetess

De 43-jarige Hissa Hilal uit Saudi-Arabië verwerft internationale roem wanneer ze als een van de weinige vrouwen meedoet aan een talentenjacht op televisie voor Arabische dichters. Haar poëzie is controversieel: ze bekritiseert extremistische fatwa’s en neemt het op voor vrouwenrechten.

Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst. Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan. Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

De documentaire schetst aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

Zie de trailer:

saskiaglasOnze gastspreker is Saskia Glas. Zij heeft haar masters in sociale wetenschappen en in filosofie afgerond aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt ze dankzij een NWO-Talentenbeurs als promovenda bij de afdeling Sociologie aan de Radboud Universiteit.

Haar promotieonderzoek richt zich op steun voor gendergelijkheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In publieke debatten wordt steun voor gendergelijkheid onder burgers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, wijzend naar de islam, vaak snel afgedaan. Maar gaat de religiositeit van burgers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wel altijd gepaard met het afkeuren van gendergelijkheid? En gaat dat overal, van Tunesië tot Saudi-Arabië, op precies dezelfde manier? Haar promotieonderzoek beantwoordt deze vragen door inzichten uit verschillende disciplines samen onder de loep te nemen.

Locatie: Lux
Datum: 12 december
Tijd: 19.30 uur 
Toegang: € 9,50, voor studenten: € 6,50.

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Movies that Matter, Amnesty Nijmegen, Studentengroep Amnesty Nijmegen en Lux.

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Instagram/Facebook

instagram facebook-eigenlogo facebook vrouwengroepamnestynijmegen

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form