Voor welke jongeren schrijven we?

Ibrahim 100Ibrahim (toen 24) werd op straat plotseling opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. De politie ontkent dat Ibrahim bij hen gevangenzit. Ibrahims gedwongen verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Ibrahim onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen, en legt dossiers aan over gedwongen huisuitzettingen.
nasu 100Nasu (toen 23) raakte 2 jaar geleden zijn huis kwijt. Het stond in Lagos, Nigeria’s grootste stad. De autoriteiten hadden besloten dat de hele wijk waar hij woonde tegen de vlakte moest, om plaats te maken voor nieuwbouw. Bulldozers sloopten de huizen en de bewoners werden beschoten. Er vielen 9 doden; 15 mensen zijn nog steeds vermist. 30 duizend mensen raakten dakloos. Ze wonen nu onder omgekeerde kano’s, onder bruggen, bij vrienden en familie.
Grassy Narrows 100Jianne (13) en leden van de inheemse gemeenschap van Grassy Narrows in Canada hebben te kampen met kwikvergiftiging. Mensen hebben daardoor oogproblemen en aandoeningen aan hun zenuwstelsel. Het kwik zit in een rivier die door het grondgebied van de gemeenschap stroomt. De Canadese regering beloofde in 2017 om het probleem ‘voor eens en altijd op te lossen’, maar de rivier is nog altijd niet schoongemaakt.
Yasaman 100De 23-jarige Iraanse actrice Yasaman deed op Internationale Vrouwendag 2019 iets heel moedigs. Ze deelde bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek. Yasaman vecht voor een wereld waarin vrouwen zelf kunnen kiezen welke kleren ze dragen. In Iran kan dat niet. Yasaman kreeg 16 jaar cel, waarvan ze er minstens 10 moet uitzitten. Haar moeder, die ook meedeed aan de actie in de trein, kreeg dezelfde straf.
marinel 100Marinel was 16 toen ze op hardhandige wijze te maken kreeg met de klimaatverandering. In november 2013 overleefde ze de orkaan Yolanda. Haar dorp werd volledig verwoest, maar de Filipijnse overheid liet de slachtoffers in de steek. Nu, 6 jaar later, ontbreekt het nog steeds aan voedsel, water, onderdak, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Marinel wil dat de wereld in actie komt tegen de klimaatverandering en de natuurrampen die daar mee gepaard gaan.
Yliyasijiang 100Yiliyasijiang (nu 26) en zijn vrouw Mairinisha Abuduaini zijn Oeigoeren, een overwegend islamitische etnische minderheid in China. Circa 1 miljoen Oeigoeren zijn opgesloten in een van de geheime heropvoedingskampen. Daar worden ze gehersenspoeld door de Chinese overheidspropaganda. Yiliyasijiang studeerde in Egypte. Daar werd hij opgepakt en op bevel van de Chinese overheid teruggestuurd naar China. Waarschijnlijk zit hij in een heropvoedingskamp. Hij en zijn vrouw hebben twee kleine kinderen.
Jos 100José komt uit Mexico. Hij was net 14 jaar oud toen hij in een opstootje tussen jongeren en de politie terechtkwam. De jongeren hadden de politieauto beschadigd. Maar alleen José werd opgepakt, hoewel hij er niets mee te maken had en vanwege zijn gehoorproblemen niet goed met de politie kon communiceren. De politie sloeg hem en liet zijn ouders, die arm zijn, een boete betalen en opdraaien voor de schade aan de politieauto.
Emil 100Emil (18) uit Wit-Rusland is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor een ‘drugsmisdrijf’ dat hij nooit begaan heeft. Emil wil graag studeren, maar mag in de gevangenis zijn middelbare school niet afronden. Hij had een bijbaantje als koerier voor een online bedrijfje in rookwaar. Volgens zijn werkgever zat er alleen legale rookwaar in de pakketjes die Emil rondbracht. Er zaten wel degelijk drugs in, maar Emil wist daar niks van. Naar zijn werkgever werd geen onderzoek ingesteld.
magai 100Magai uit Zuid-Sudan was pas 15 toen hij per ongeluk zijn neef doodschoot. Toch veroordeelde de rechter hem wegens moord tot de galg. Magai had tijdens de rechtszaak geen advocaat die hem bijstond. Niet alleen internationaal recht, maar ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen die jonger dan 18 jaar waren toen ze een misdrijf begingen. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen.
Sarah Sean 100Sarah (24) en Seán (25) kunnen 25 jaar gevangenisstraf krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden. De Griekse overheid beschuldigt hen onder meer van mensensmokkel. Sarah weet als geen ander hoe gevaarlijk de reis over zee van Turkije naar Lesbos is. Ze vluchtte zelf uit Syrië. Tijdens de overtocht dreigde het bootje met vluchtelingen te zinken. Sarah en haar zus sprongen overboord en duwden de boot met hun lotgenoten al zwemmend naar Lesbos.

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

instagram facebook-eigenlogo whats amnesty nijmegen vrouwenrechtengroep facebook

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form