Ezine 51Ezine 51
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

De mensenrechten van vrouwen

In dit ezine komen met name de vrouwenrechten, of beter gezegd: de mensenrechten van vrouwen, uitgebreid aan bod. U zult lezen over de activiteiten op Internationale Vrouwendag en over een tentoonstelling over vrouwenrechten in de de bibliotheek De Mariënburg. U zult twee mensenrechtenfilms kunnen zien met een bijzondere vrouw als hoofdpersoon. En u maakt kennis met de mensenrechtenverdediger Kiruba uit India die zich als advocate inzet voor ondermeer de rechten van vrouwen. En u maakt kennis met de enige Vrouwengroep van Amnesty Nederland.
Andere belangrijk thema's zijn de collecteweek (5-11 maart) en het schoolaanbod van Lux en onze Scholengroep met mensenrechtenfilms 'die er toe doen'.


Internationale Vrouwendag / Vrouwenrechten Anno Nu

Internationale Vrouwendag staat sinds 1911 voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Het is ook honderd jaar geleden dat vrouwen streden voor hun recht om te kunnen stemmen. Er is sindsdien veel verbeterd, maar de rechten van vrouwen worden in grote delen van de wereld nog steeds ernstig geschonden. Hoe is het vandaag dan eigenlijk gesteld met de rechten van vrouwen?

TENTOONSTELLING
De tentoonstelling 'Vrouwenrechten anno nu' verkent de huidige positie van vrouwen in de wereld met verhalen uit landen als China, Iran, Mexico, Jemen, Zuid-Afrika en Nederland. Aan de hand van 'cases' waarvoor actie wordt gevoerd door Amnesty International, ontmoeten we verschillende jonge vrouwen die strijden voor hun recht op informatie, onderwijs, vrijheid en het recht om over zichzelf en hun eigen lichaam te beschikken.
Hun actuele verhalen geven een levendig en dynamisch beeld van de wereld waarin moderne en strijdbare vrouwen van nu leven. De tentoonstelling stelt ook vragen bij de situatie in de westerse wereld. Zijn de gelijke rechten van vrouwen in onze cultuur wel zo goed verzekerd als we geneigd zijn te denken? .

THEMA-AVOND
Aansluitend bij de tentoonstelling organiseert de Vrouwengroep van Amnesty Nijmegen op 8 maart, Internationale Vrouwendag, een thema-avond over de mensenrechten van vrouwen. Sprekers zijn dr. Marjolein van den Brink, Frits Dijcks en stadsdichter Amal Karam.

Marjolein van den Brink is universitair docent mensenrechten, verbonden aan het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM). Zij zal inzoomen op twee thema’s: politieke rechten en reproductieve rechten, en de balans opmaken met behulp van voorbeelden uit binnen- en buitenland. Zij hoopt op een interactieve bijeenkomst, en gooit er ook nog een quiz(je) tegenaan!

Frits Dijcks is kunstenaar, initiatiefnemer en ontwerper van de tentoonstelling 'Vrouwenrechten Anno Nu'. Hij zal spreken over het opmerkelijke bestaan van 'vrouwenrechten' en ingaan op enkele verhalen van vrouwenrechtenactivisten die in de tentoonstelling aan bod komen.

Amal Karam is onze kersverse stadsdichter. Zij is geboren in 1969 in Beiroet/Libanon uit Palestijnse ouders, studeerde Engels aan de universiteit Damascus in Syrië en werkte in de journalistiek. Zij zal op die avond enkele gedichten voordragen.

Thema-avond: 8 maart
Locatie: Bibliotheek De Mariënburg, Marienburg 29, Nijmegen
Inloop: vanaf 19.30 uur / Opening: 20.00 uur
Toegang: gratis

De tentoonstelling 'Vrouwenrechten Anno Nu' is van 6 maart - 2 april 2017 in de Openbare Bibliotheek Mariënburg tijdens de openingstijden te bekijken.

Klik hier voor meer informatie.


Collecteweek en de slotkick

‘Ik wil alle mensen die zich voor me hebben ingezet enorm bedanken.  Dank dat jullie door bleven vechten. Blijf doorgaan met dit prachtige werk, het vechten voor anderen.’

Yecenia Armenta uit Mexico zat vier jaar gevangen nadat ze, na vijftien uur lang gemarteld te zijn, een moord bekende die ze niet had begaan. Ze kwam vrij, mede nadat Amnesty International actie voor haar voerde.

Waarom een collecte?
Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie.
Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Yecenia Armenta uit Mexico en voor talloze anderen.

In Nijmegen zullen van 5 tot en met 11 maart 2017 zo'n 200 collectanten de straat op gaan. Vorig jaar werd tijdens de collecte in de gemeente Nijmegen zo’n € 18.000 opgehaald. We sluiten we de collecteweek met een 'slotkick'. Op zaterdag 11 maart zult u onze collectanten tussen 14 en 16 uur in het centrum van Nijmegen tegenkomen, begeleid door wereldband Kladderadatsch. Een mooie gelegenheid om uw laatste gift voor de mensenrechten aan Amnesty te schenken!

Speciaal dit jaar is dat ook veel scholieren in de stad zullen zijn onder het motto "Stedelijk Gym voor Mensenrechten". Heel bemoedigend dat ook jongeren in deze tijd het belang hiervan zien en in actie komen.


Mensenrechtenverdediger Kiruba te gast in Nijmegen

Kiruba is de eerste mensenrechtenverdediger van de tweede reeks van acht mensenrechtenverdedigers (2017-2020) die tijdelijk een plek in Nijmegen krijgen. Zij is een advocate die processen voert bij de Hoge Raad van India. Dat doet zij voor vrouwen, seksuele minderheden, etnische minderheden en andere minderheden die te maken hebben gehad met schendingen van hun mensenrechten. Zij zet zich met name in voor de Dalits, de kastelozen, die op alle mogelijke manieren in India worden gediscrimineerd en vaak alleen mensonterende beroepen mogen uitvoeren.

Kiruba is van begin maart t/m eind mei te gast in Nijmegen. Wij zoeken voor Kiruba ‘mensenrechtenbuddies’, vrijwilligers die hen tijdens hun verblijf begeleiden, bij lezingen/symposia/debat, uitstapjes naar musea/parken/steden of alledaagse activiteiten als een lunch of wandeling. Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen. Interesse? Neem dan contact met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Shelter City.

De Scholengroep van Amnesty Nijmegen heeft een lespakket gemaakt bij Kiruba's werk. Zij is in de maanden dat ze in Nijmegen is beschikbaar voor gastlessen i.s.m. de Scholengroep Amnesty Nijmegen. Als u en uw leerlingen graag met haar in gesprek gaan, stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Mensenrechtenfilms voor BO, VO en MBO

Movies that Matter vertoont de allerbeste mensenrechtenfilms. De films snijden maatschappelijke thema’s aan op een indringende manier. Films die ogen openen, informeren en inspireren. Het gaat om films met thema’s die een jonge doelgroep aanspreken en die belangrijk zijn om te behandelen met de klas.

Rondom deze films hebben Lux-Educatie en de Scholengroep Amnesty Nijmegen de handen ineen geslagen. Vanaf april worden er speciale ‘Movies that Matter-schoolvoorstellingen’ georganiseerd voor basisscholen, middelbare scholen en mbo’s. Als voorbereiding van het bezoek aan LUX of als verwerking achteraf verzorgt de Scholengroep van Amnesty Nijmegen gratis gastlessen op scholen bij zeven verschillende films. Zie onze website voor de films waar u uit kunt kiezen.

Schoolvoorstelling (en gastles) boeken? Neem contact op met Annelot Tijs, programmamaker Educatie van LUX: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 024-3816830.

 


Movies That Matter On Tour

Niet alleen leerlingen en docenten hebben de kans om de allerbeste mensenrechtenfilms te zien, maar ook het brede publiek: met de 'Movies That Matter On Tour'-films: in maart, april en mei.

Op 13 maart ziet u bij een voorpremière de Belgische film 'Noces (The Wedding)'. Tiener Zahira trapt lol met haar vriendinnen, gaat op stap en heeft verkering. Net zoals de meeste Waalse meisjes van haar leeftijd. Ze heeft een goede band met haar Pakistaanse ouders, totdat zij haar willen uithuwelijken aan een man die ze niet kent. Ze is nog maar achttien en staat nu al voor een moeilijk dilemma: in het ‘vrije’ westen waar ze opgroeide is het heel normaal om als vrouw te beslissen over je eigen lot. Trouwt ze niet met de Pakistaanse huwelijkskandidaat, dan zal dat een definitieve breuk met haar familie als gevolg hebben.Gastspreker bij deze film is prof. Henk Driessen. Hij is cultureel antropoloog en sinds november 2015 emeritus hoogleraar Mediterrane Studies, in het bijzonder van de Islam, aan de Radboud Universiteit.

Op 3 april tonen we 'A Good Wife', een film over een vrouw van middelbare leeftijd uit een chique buitenwijk van Belgrado die een oude videoband vindt met gruwelijke oorlogsmisdaden van haar man. Ze weet aanvankelijk niet hoe ze hier op moet reageren.

Op 8 mei tonen we 'Raving Iran', een documentaire over twee techno-dj’s in Iran die draaien op illegale feestjes en hun album bij platenzaken ‘onder de toonbank’ proberen te verkopen.

Locatie: Lux 
Datum: 13 maart / 3 april / 8 mei
Tijd: 19.30 uur 
Toegang: € 9,50, voor studenten: € 5,00.


Burden of Peace in de Molen in Beuningen

In theater de Molen organiseert een groepje actieve vrijwilligers tweemaal per maand filmavonden. Aan elke getoonde film is een bijzonder voorprogramma gekoppeld. In het voorprogramma van 18 maart zijn leden van de Vrouwengroep van Amnesty Nijmegen aan het woord. Zij vertellen over hun werk en introduceren de filmmaker van de documentaire van 'Burden of Peace'.Hoe breng je vrede en veiligheid in een klein land waar elke dag meer dan 20 mensen worden vermoord? Guatemala is een paradijs voor moordenaars, dieven en verkrachters. Vrijwel nooit wordt er iemand opgepakt, laat staan veroordeeld. 'Burden of Peace' is het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz, de eerste vrouw aan het hoofd van het Openbaar Ministerie, die de strijd aanbindt met drugsbendes, corruptie en straffeloosheid. Ze beperkt zich niet tot de criminele praktijken van nu, maar doet ook onderzoek naar de wandaden tijdens de burgeroorlog (1960-1996). Paz y Paz schrijft wereldgeschiedenis als zij oud-dictator Efraín Ríos Montt laat voorkomen en de rechtbank hem veroordeelt voor genocide.

Het publiek krijgt de kans in gesprek te gaan met filmmaker Joey Boink over 'de gevaarlijkste baan van de wereld', die van Paz y Paz.

Theater De Molen
Molenstraat 54
6641 BK Beuningen
Zaterdag 18 maart, 19.30 uur.
Prijs: € 8,50, voorverkoop € 7,50


Maak kennis met de Vrouwengroep

Amnesty Nijmegen kent verschillende subgroepen. Er is een subgroep die geen enkele andere lokale Amnestygroep heeft. De vrouwengroep van Amnesty Nijmegen is de enige vrouwengroep in Nederland en daarmee uniek! Deze groep is 15 jaar geleden opgericht en richt zich specifiek op de mensenrechten van vrouwen (vrouwenrechten). Mensenrechten gelden ook voor vrouwen die helaas nog niet overal gerealiseerd worden.

Met de Vrouwengroep willen we hierover meer bewustzijn creëren en verzorgen we een aantal thema-avonden per jaar, in het teken van vrouwenrechten. Zo zijn er avonden georganiseerd over huiselijk geweld, kindhuwelijken, vrouwenhandel en vrouwenbesnijdenis. Eerder in dit ezine heeft u alles al kunnen lezen over onze thema-avond ter ere van Internationale Vrouwendag op 8 maart, gekoppeld aan de tentoonstelling 'Vrouwenrechten Anno Nu'. Het belooft een mooie en interessante avond te worden!

Eerdere thema-avonden op of rondom Internationale Vrouwendag die de Vrouwengroep organiseerde gingen over hoofddoekjes, 'Aletta Jacobs: vrouwenrechten vroeger en nu' en over seksuele vrijheid. Er is ook ter ere van die dag een speciaal vrouwenlied gemaakt dat al vaker op 8 maart is gezongen, gecomponeerd door dirigente José Doodkorte en geschreven door dichteres Marjolein Pieks.

Ik vind het een groot voorrecht me met deze vrouwengroep in te mogen en in te kunnen zetten voor de mensenrechten van vrouwen. Kleine acties kunnen het verschil maken en met het creëren van meer bewustzijn over nog vele misstanden in de wereld met betrekking tot vrouwenrechten - maar ook niet de positieve ontwikkelingen te vergeten - hopen wij ons steentje bij te kunnen dragen aan een betere, rechtvaardigere wereld.

Floor van Schagen - Vrouwengroep.


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   paperli

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Instagram/Facebook

instagram facebook-eigenlogo facebook vrouwengroepamnestynijmegen

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form