Ezine 53

Ezine 53
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenacties dit najaar

In dit Ezine laten wij u kennismaken met enkele mensenrechtenactivisten: met Midhat uit Soedan die mede-activisten leert hoe zij hun veiligheid kunnen vergroten, en met Toke, onze nieuwe activiteitencoördinator die met eigen ogen heeft kunnen zien hoe de mensenrechten in Kameroen geschonden worden.
In dit Ezine informeren wij u ook over nieuwe mensenrechtenfilms, over nieuwe lhbt-acties, een Mensenrechten Meet Up en de Schrijfmarathon.
En wij zoeken nog steeds een penningmeester,
flexwerkers en mensenrechtenbuddies...


Maak kennis met Midhat

Nijmegen biedt bedreigde mensenrechtenverdedigers tijdelijk opvang in het kader van het project Shelter City Nijmegen. Amnesty Nijmegen is een van de partners, tesamen met de gemeente en de universiteit.
Midhat uit Soedan is de zesde mensenrechtenverdediger die tijdelijk een plek in Nijmegen heeft gekregen. Hij is begin september aangekomen en zal blijven tot begin december.

Midhat traint andere mensenrechtenverdedigers om hun digitale en fysieke veiligheid te vergroten. Hij werkt ook veel met jongeren uit verschillende Soedanese steden, waarbij zij allerlei sociale en mensenrechtenthema’s (oorlog en vrede, vrijheid van meningsuiting, de positie van vrouwen, milieukwesties en onderwijs) vastleggen en op een digitale of creatieve manier aan andere jongeren doorgeven. Midhat begeleidt in dat verband filmdebatten en een jongerenkoor dat zingt over alles wat er in hun land mis is. De organisatie waarvoor hij werkte is door de Soedanese overheid verboden. Midhat kreeg voor zijn activiteiten een gevangenisstraf van een jaar en een forse boete.

Midhat is beschikbaar voor gastlessen i.s.m. de Scholengroep Amnesty Nijmegen, aansluitend bij het Nederlands- en Engelstalig lesmateriaal dat de Scholengroep ontwikkeld heeft. Als u en uw leerlingen graag met hem in gesprek gaan, stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij zoeken voor Midhat ook mensenrechtenbuddies die onze gast kunnen begeleiden tijdens zijn verblijf in Nijmegen. Buddies spelen een belangrijke rol in het zorgen voor een prettig en veilig verblijf in Nijmegen. Klik hier voor meer informatie.
Geïnteresseerd? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., coödinator van Shelter City.


Movies That Matter On Tour

Movies that Matter vertoont de allerbeste mensenrechtenfilms. De films snijden maatschappelijke thema’s aan op een indringende manier. Films die ogen openen, informeren en inspireren. Bij de Movies that Matter on Tour komen er dit seizoen acht films naar Nijmegen. De eerste vier zijn al bekend:.

2 Oktober: No Place For A Rebel
Zestien jaar nadat Opono Opondo als kind werd ontvoerd door de LRA, het rebellenleger van Joseph Kony, keert hij terug naar huis als volwassen oorlogscommandant. Hij wist te ontsnappen en het leger te verlaten. Nu moet hij zijn plek in de burgermaatschappij zien te vinden.
No Place for a Rebel verbeeldt de moedige poging van een jongen die balanceert op de dunne lijn tussen slachtoffer en dader, om zijn lot te beïnvloeden. Een zoektocht naar identiteit, gevormd door zowel het trauma uit het verleden als het taboe dat daarop rust in het heden.6 November: Insyriated
In een appartement in hedendaags Syrië probeert de energieke Oum Yazan wanhopig om haar familie bijeen te houden, terwijl het buiten bommen regent. Er zijn weinig levensmiddelen of water, maar naar buiten gaan is levensgevaarlijk: overal liggen scherpschutters op de loer. Deze claustrofobische, dwingende film toont hoe een liefdevolle thuisbasis in een oorlogssituatie verandert in een gevangenis.

4 December: A River Below
Diep in de amazonerivier leeft de zeldzame roze dolfijn. De soort is een makkelijke prooi voor lokale vissers en is daarom bijna uitgestorven. Een Braziliaanse televisiester en een bioloog strijden beiden op geheel eigen wijze voor het behoud van het dier, tot een schandaal de verhoudingen op scherp zet en prangende ethische kwesties blootlegt.

8 Januari: Tamara
Teo voelt zich een vrouw. In Parijs is hij zijn flamboyante zelf, maar in zijn vaderland Venezuela conformeert hij zich aan de geldende normen. Hij start een gezin en draagt mannenkleding. Na een tijdje wringt de schoen en begint de transformatie naar wie hij had moeten zijn. Gebaseerd op het leven van Tamara Adrian, de eerste transgender politica van Venezuela.

De films worden vertoond in Lux en beginnen steeds om 19.30 uur.


Coming Out Day en Qleurig

Kom uit die benauwde kast ! Op 11 oktober is zoals elk jaar extra aandacht voor de moeizame tocht om je "andere" geaardheid te accepteren en ervoor uit te komen. Nederland is nog niet voltooid wat dat aangaat, om nog maar te zwijgen over de meer dan 70 buitenlanden met anti-homowetten.

De gemeente en een aantal organisaties, zoals het COC en Dito, de bibliotheek en Amnesty Nijmegen hebben zich opgemaakt om de stad te kleuren. Overal zullen regenboogvlaggen wapperen, en er zullen activiteiten zijn in wijkcentra, op scholen en in verzorgingshuizen.
In de openbare bibliotheek De Marienburg is Amnesty op die woensdagmiddag aanwezig met de documentaire Out and About. Gedurende 30 minuten bent u op reis in Rusland, Kenia en Indonesië waar ouders dealen met hun verscheurdheid als hun kind uit de kast wil komen.
Ook is er gelegenheid om een nationale petitie te tekenen waarin de overheid van Japan dringend gevraagd wordt zowel qua wetgeving als qua cultuur stappen te zetten voor gelijke rechten en mogelijkheden.

De bibliotheek organiseert op zaterdag 14 oktober een culturele avond van 20 tot 23 uur onder de naam QLEURIG. Het thema van deze geschiedenismaand is 'geluk'. Hoe pakt geluk uit voor de de lhbt-community? Op deze bonte theatrale avond kunt u genieten en geïnformeerd worden.

Amnesty Nijmegen zal aanwezig zijn tijdens de culturele markt, waarbij we aandacht vragen Indonesië, Kenia, Nigeria, Oeganda, Rusland en de meer dan 70 andere landen waar anti-homowetten kunnen leiden tot langdurige gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

Datum: zaterdag 14 oktober
Tijd: 20.00 tot 23.00 uur
Locatie: Bibliotheek De Mariënburg
Prijs: (incl. 2 consumpties) leden bibliotheek / COC / studenten € 10,- overige bezoekers € 12,50

 


Maak kennis met onze activiteitencoördinator Toke

Sinds kort is Toke Custers onze nieuwe activiteitencoördinator. Zij stelt zich aan ons voor:

Beste allen, ik ben ontzettend blij dat ik mij mag aansluiten bij Amnesty Nijmegen als activiteitencoordinator. Natuurlijk hoop ik jullie de komende tijd allemaal tegen te komen bij de activiteiten in de regio, maar voor nu zal ik mij alvast kort voorstellen. Ik kom uit Nijmegen en heb hier Communicatiewetenschap gestudeerd. Na mijn bachelor in Nijmegen ben ik de master International Development Studies in Wageningen gaan doen, met een focus op communicatie, beleid en technologie. In augustus ben ik afgestudeerd. Een mooie tijd dus om aan nieuwe dingen te beginnen: zoals mij vrijwillig inzetten voor Amnesty Nijmegen en hopelijk binnenkort ook een baan op het gebied van internationale ontwikkeling.
De inspiratie om mij in te zetten voor Amnesty komt o.a. van mijn ervaring in Kameroen het afgelopen jaar. Ik was daar een aantal maanden om onderzoek te doen en op dat moment heerste er politieke onrust in de Engelstalige provincies. Deze onrust legde heel duidelijk bloot hoe in Kameroen mensenrechten structureel worden geschonden. Het zien van dit onrecht was voor mij een reden om zelf in actie te komen en mij in te zetten voor Amnesty. Samen met de rest van het team ga ik daarom de komende tijd aan de slag om mooie evenementen te organiseren om de bewustwording rondom mensenrechten te vergroten en op te roepen tot verandering.
Dit kunnen wij natuurlijk niet alleen. Jullie hulp en enthousiasme kunnen we erg goed gebruiken! Kun en wil jij je je ook af en toe inzetten meld je dan bij mij aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Flexwerkers gezocht
Geen zin om te vergaderen, maar je hebt wel zin en tijd om eenmalig of af en toe wat voor de mensenrechten te doen? Dan is 'flexwerker' wat voor jou! Als 'flexwerker' of 'projectmedewerker' (een term die wellicht meer recht doet aan de vrijwilligers die wij zoeken) doe je eenmalig, wanneer het je uitkomt, mee met het uitvoeren van een 'project' met een duidelijk begin en einde. Je kunt denken aan standwerk, meedoen met de Music Meeting of een actie tijdens de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Interesse? Meld je aan en wij nemen je op in onze projectmedewerkerspool. Per keer kun je aangeven of je wilt meedoen of niet.


Wij zoeken nog steeds een penningmeester

Amnesty Nijmegen voert jaarlijks zo'n tien grotere en kleinere acties, waaronder de Schrijfmarathon en een thema-avond rondom Internationale Vrouwendag. Voor deze acties hebben wij eigen budget en middelen. Voor het beheren van het budget en de middelen zoeken wij een nieuwe penningmeester.

Wat zijn de taken van een penningmeester?

  • Bijhouden van onze bankrekening, gemandeerd door Amnesty Nederland.
  • Doen en ontvangen van betalingen aan de hand van declaratieformulieren.
  • Bewaken van de plannen van het bestuur aan de hand van een begroting.
  • Maken van het financieel jaarverslag en dat verantwoorden naar de werkgroep en naar het landelijke secretariaat van Amnesty Nederland.
  • Deelname aan de maandelijkse vergadering op de tweede dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus).
  • Meehelpen in het bedenken en uitvoeren van acties.

Lijkt het je leuk om onze werkgroep te komen versterken of wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met de voorzitter Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U zult worden ingewerkt door de huidige penningmeester.


Vooraankondigingen: Mensenrechten Meet Up en Schrijfmarathon

Zet je mensenrechtenbril op en reis samen met Amnesty-directeur Eduard Nazarski door Nederland. Onderweg kom je langs onhutsende feiten, inspirerende projecten en hoopgevende mensen op het gebied van mensenrechten. De Mensenrechten Meet Up vormt de aftrap van een serie bijeenkomsten door het hele land, te beginnen in Nijmegen op 21 november.

Je kunt niet shoppen in de mensenrechten, ze gelden voor iedereen, overal en ongeacht je status in Nederland. In de meet ups is aandacht voor drie thema's die Amnesty wil agenderen in Nederland: vluchtelingen, veiligheid en mensenrechten, en discriminatie/etnisch profileren.

Op 10 december 2016, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, schreven in meer dan 450 Schrijfmarathons in Nederland duizenden voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. In Nijmegen kwamen meer dan 350 mensen af op de Schrijfmarathon van Amnesty Nijmegen af. Samen schreven zij 1412 brieven en briefkaarten.

Op zaterdag 9 december organiseren we de volgende editie van de Schrijfmarathon, wederom in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg. Doet u dan weer met ons?

In de volgende editie van het Ezine krijgt u meer informatie over de Mensenrechten Meet Up en de Schrijfmarathon.


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   paperli

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Instagram/Facebook

instagram facebook-eigenlogo facebook vrouwengroepamnestynijmegen

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form