Ezine 56

Ezine 56
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenacties
In oktober voert Amnesty Nijmegen drie bijzondere acties: een filmdebat, een festival en een thema-avond, respectievelijk op 10, 11 en 25 oktober. Wij laten u verder kennis maken met een bijzondere gast uit Venezuela en met onze nieuwe activiteitencoördinator. Tot slot presenteren wij ons nieuwe lespakket over Muziek en Mensenrechten en doen wij een oproep voor muziek over LHBTQIA-rechten.


10 oktober: Filmdebat Thank you for the rain

Ter ere van de Dag van de Duurzaamheid presenteren wij u een bijzondere documentaire op het snijvlak van milieu en mensenrechten over de gevolgen van de klimaatverandering voor kleine boeren uit Kenia.

De Keniaanse landbouwer Kisilu Musya ontpopt zich tot autodidact filmmaker wanneer hij van een Noorse regisseur een camera krijgt. Hij filmt het leven van zijn gezin, het dorp waarin hij woont en de steeds extremere weersomstandigheden in zijn land. Aanvankelijk is er enorme droogte en wacht de gemeenschap met smart op regen. Maar als deze eenmaal komt, zijn de gevolgen niet te overzien: een ongekend harde storm vernietigt Kisilu’s huis en een enorme overstroming zet het land blank en verwoest alle gewassen.

Dit motiveert de boer tot actie: hij begint een lokale beweging voor boeren om meer aandacht te krijgen voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Uiteindelijk reist hij zelfs af naar Oslo en Parijs om bij de grote klimaatconferenties zijn zegje te kunnen doen. Maar in zijn gevecht voor een betere wereld blijkt de klimaatverandering niet zijn enige vijand: bureaucratie, politieke belangen en arrogantie gooien meermaals roet in het eten.

Onze gastspreker is Marcel Rutten. Hij is geograaf verbonden aan het Afrika Studiecentrum van de Universiteit Leiden. Voorheen was hij werkzaam aan de Radboud Universiteit en het Centrum voor Milieu en Klimaat Studies, Universiteit van Wageningen. Sinds begin jaren ‘80 verricht hij onderzoek naar land, water, voedselzekerheid, droogte-planning, en ecotoerisme in (semi)-aride Afrika. Mensenrechten en politiek hebben ook zijn interesse. Hij heeft met name onderzoek verricht bij Turkana en Maasai veehouders in Kenia..

Locatie: Lux
Datum: 10 oktober
Tijd: 19.30 uur
Toegang: € 9,50, voor studenten: € 6,50.

In de serie Movies That Matter On Tour in Lux vertonen we dit jaar verder nog de films:
* 14 november: Theran Taboo
* 12 december: The Poetess


11 oktober: Qleurig
Rond Coming Out Dag organiseert de bibliotheek De Mariënburg de tweede editie van het festival Qleurig. Deze kleurrijke avond staat dit jaar in het teken van DiVERSiteit.

Qleurig is een bonte mix van kunstuitingen: naast dichters en de vloggers Linda de Munck en Hjalmar zijn er levende boeken en theaterscenes door MindMIX te zien. Ook is er een Vliegensvlugge Verteller en natuurlijk muziek en dans. De presentatie wordt verzorgd door Heidi Koren.

En uiteraard mag ook Amnesty Nijmegen op deze LHBTI+-avond niet ontbreken. We zullen de aandacht vragen voor de meer dan 70 andere landen waar anti-homowetten kunnen leiden tot langdurige gevangenisstraf of zelfs de doodstraf:

  • In 72 landen is homoseksualiteit strafbaar
  • In 45 landen geldt dat ook voor vrouwen
  • In ten minste 8 landen kun je zelfs ter dood veroordeeld worden
  • 25 landen werken LHBTI-organisaties actief tegen
  • 22 landen hebben wetten tegen het ‘promoten’ van homoseksualiteit
  • In maar 9 landen zijn LHBTI-rechten opgenomen in de grondwet

Bibliotheek De Mariënburg
11 oktober 2018
Van 19:00 tot 21:30
Toegang gratis


Thema-avond Gender Based Violence - Gendergerelateerd Geweld

De Nobelprijs voor de Vrede 2018 is toegekend aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en jezidi-activist Nadia Murad uit Noord-Irak. Beide prijswinnaars worden gelauwerd voor hun strijd tegen gendergerelateerd geweld. Onze thema-avond van 25 oktober sluit bij deze actualiteit aan: hoe stop je gendergerelateerd geweld? De vrouwen van Liberia lukte dat, de vrouwen van Oeganda niet. We bieden een avond over vreugde en verdriet, over mislukkingen en successen!

De vredesvrouwen van Liberia kregen het met een bijzondere actie voor elkaar dat er een vredesakkoord werd getekend. Niet later daarna kreeg Liberia haar eerste vrouwelijke president.
Minder goed liep het af met de vrouwen van Oeganda. Op internationale vrouwendag hield de vrouwenbeweging een grote wake om de ruim 100 vrouwen te herdenken die afgelopen jaar stierven aan geweld. De parlementariërs beloofden een wet tegen gendergerelateerd geweld snel in te voeren. President Museveni deed alsof de vrouwenzaak hem aan het hart ging, toen hij aan de macht kwam. Hij bleef zeggen: “In het voertuig van de vrouwenemancipatie, zit ik aan het stuur”. Al snel werd duidelijk dat die kar nergens heen rijdt.

Deze twee voorbeelden komen uit de documentaire Pray the devil back to hell. Aan de hand van de documentaire en andere voorbeelden zal Liesbeth van der Hoogte -zelfstandig trainer, adviseur en mediator die meer dan 35 jaar ervaring heeft in internationale samenwerking- ingaan op tal van aspecten van gendergerelateerd geweld.

Stéphanie Mbanzendore, oprichter van ‘Burundi Women for Peace and Development' die haar kantoor in Nederland heeft, leert de vrouwen van Burundi dat met wederzijds begrip en respect een conflict niet in doodslag en geweld hoeft uit te monden. Dit klinkt voor de meeste mensen logisch, maar voor deze vrouwen was het een heel nieuw perspectief.

De thema-avond is gratis toegankelijk..

Locatie: Bibliotheek De Mariënburg
Datum: donderdag 25 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Inloop en gratis koffie/thee vanaf 19.30 uur


Mensenrechtenverdediger Mary te gast in Nijmegen

De achtste mensenrechtenverdediger van het Shelter City Nijmegen-project is Mary, een freelance journaliste uit Venezuela die werkt voor tv en radio. Elke Shelter City geeft een mensenrechtenverdediger gedurende drie maanden een veilige plek. In die drie maanden kunnen ze op adem komen om met nieuwe energie terug te gaan.

De straten van Caracas, de hoofdstad van Venezuela, zijn Mary's werkterrein, waar ze zich vooral bezig houdt met politieke en sociale conflicten. Tijdens haar reportages verdiept ze zich ook graag in de achtergronden van waarom 40% van de bevolking overweegt naar het buitenland te vertrekken.
Sinds 2014 zijn de tegenstellingen in Venezuela verhard. Bijna dagelijks zijn er anti-regeringsdemonstraties die vaak met grof
geweld door de politie en het leger uit elkaar worden geslagen.
Haar werk als journalist is niet veilig. In 2017 is haar team (bestaande uit haarzelf, een cameraman en een assistent) aangevallen, beroofd en door politieagenten in elkaar geslagen. In Nederland wil Mary leren hoe ze haar veiligheid kan vergroten.

Mary vertelt op scholen graag over haar ervaringen als mensenrechtenverdediger. U kunt haar 'boeken' via de Scholengroep (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).Maak kennis met Mika - Activiteitencoördinator

Als Activiteitencoördinator in Nijmegen, houd ik mij bezig met alle activiteiten die namens Amnesty International vanuit de werkgroep in Nijmegen worden georganiseerd . Hierbij kun je ondermeer denken aan de jaarlijkse schrijfmarathon, die ook in Nijmegen plaatsvindt.

Naast Activiteitencoördinator ben ik ook fotograaf en student. Als fotograaf ben ik altijd bezig met het zoeken van mensen en verhalen. Dit heb ik onder anderen gedaan bij het project ‘Humans of Heumensoord’, waarbij ik samen met anderen in 2015-2016 vluchtelingen heb geportretteerd. Van dit project hebben wij eind 2017 een boek uitgebracht.
Aansluitend op mijn interesse in de verhalen van mensen, ben ik dit jaar begonnen met de studie culturele antropologie en
ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit. Mijn ambitie is om hiermee nog beter te leren beeld en taal te combineren en de verhalen van mensen die ik wil visualiseren beter kan begrijpen.

Om onze activiteiten mogelijk te maken zijn wij erg afhankelijk van vrijwilligers, daarom hebben wij een groep flexwerkers die wij af en toe oproepen om mee te helpen bij een van onze activiteiten. Mocht je ook beschikbaar willen zijn als flexwerker? Neem dan contact met mij op via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Muziek en mensenrechten / Oproep

Wat hebben muziek en mensenrechten met elkaar te maken? Het gelijknamige lespakket 'Muziek en mensenrechten' voor leerlingen van de klassen 3/4 van havo/vwo maakt het duidelijk.

In het lespakket bekijken de leerlingen diverse functies die muziek kan hebben voor de mensenrechten, ondermeer opgehangen aan het nummer 'Angst' van de Nederlandse rapport Fresku.
In een huiswerk-groepsopdracht gaan de leerlingen op zoek naar een eigen voorbeeld van een song waarin het belang van de mensenrechten naar voren komt (beeld/geluid/tekst) of schrijven de leerlingen een eigen songtekst over mensenrechten en brengen dat ten gehore.

Bij hetlespakket heeft de Scholengroep een eigen Spotify Human Rights Playlist uitgebracht met meer dan 150 nummers over mensenrechten.
Het lespakket is gratis te downloaden via deze link (in pdf).
Voor gastlessen met dit lespakket kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Oproep
Op onze website en in het lespakket hebben we gekeken naar muziek over mensenrechten(schendingen), vrouwenrechten, (on)eerlijke processen en politieke of gewetensgevangenen, martelen, de doodstraf, verdwijningen, vluchtelingen en over vrijheid en een wereld zonder mensenrechtenschendingen.

Wat in dit lijstje ontbreekt is muziek over LHBTQIA-rechten. Kent u nummers over (een van) deze rechten, geef het door (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en wij plaatsen heb op onze website.

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form