Ezine 57

Ezine 57
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Internationale inzet voor de naleving van de mensenrechten
Het jaar kent enkele speciale dagen: 1 januari (Nieuwjaar), 8 maart (Internationale Vrouwendag), 27 april (Koningsdag), 4 en 5 mei (Dodenherdenking en Bevrijdingsdag) en 25 en 26 december (Kerstmis). In dit rijtje mag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, niet ontbreken. Amnesty vraagt speciale aandacht voor deze dag met onze jaarlijkse Schrijfmarathons, dit jaar onder de nieuwe naam Write for Rights die beter aansluit bij het internationale karakter van het schrijfwerk.
In Nijmegen sluiten we altijd aan bij de zaterdag die het dichtst bij de Schrijfmarathon / Write For Rights ligt en dat is dit jaar 8 december.

Met de Schrijfmarathon sluiten we ook een bijzonder haar voor ons af onder het motto '45, 50 en 70':

45 Jaar Amnesty Nijmegen
50 Jaar Amnesty Nederland
70 Jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens


8 December: Schrijfmarathon / Write For Rights

Op 8 december voeren we actie voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

We schrijven dit jaar voor Atena Daemi uit Iran, de vermoorde Marielle Franco uit Brazilië, Nonhle Mbuthuma uit Zuid-Afrika, Geraldine Chacón uit Venezuela, Nawal Benaissa uit Marokko, Pavitri Manjhi uit India, Gulzar Duishenova uit Kirgizië en Vitalina Koval uit Oekraïne. Klik hier voor hun achtergronden.U bent van harte welkom om op zaterdag 8 december -ter ere van Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december- voor deze acht vrouwen te komen schrijven. Papier, pennen, voorbeeldbrieven en briefkaarten liggen klaar. En de hele dag is er gratis koffie, thee en ranja voor u. 
Wij vragen een vrijwillige bijdrage van 1 euro voor de postzegels. Wij doen het voor u op de post.

De Gemeente Nijmegen (burgemeester Bruls, wethouder Visser en enkele gemeenteraadsleden) schrijven met ons mee en zal de eerste tafel voor haar rekening nemen. Andere deelnemende organisaties zijn de Openbare Bibliotheek De Mariënburg, Books 4 Life Nijmegen, Bureau Wijland, Christelijke Studentenverenigingen in Nijmegen, COC Nijmegen, Kinder- en JongerenRechtsWinkel Gelderland, Nederlandse Unesco Jongerencommissie, Shelter City, Stichting Gast en Unique Studenten.

Tussendoor zullen ter verpozing één schrijver (Thomas Verbogt) en zes dichters (Frouke Arns, Lev Avitan, Rinske Kegel, Qader Shafiq, Victor Vroomkoning en Harry van de Vijfeijke) met Nijmeegse roots uit hun werk voordragen, geeft het Toonkunstkoor Nijmegen het Concert voor de Mensenrechten en speelt Nijmegenaar van het Jaar Rhea Elise op de piano uit haar eigen repertoire (klik hier voor het programma).

Op zo’n 600 locaties in Nederland schreven we vorig jaar samen een recordaantal brieven. Meer dan 180.000! Wereldwijd werden meer dan 5 miljoen brieven, kaarten en sms’jes verstuurd. 1665 van de brieven en briefkaarten zijn tijdens de Schrijfmarathon geschreven in Nijmegen. En dat heeft effect! Op de website van Amnesty Nederland kunt u zien welke successen we boekten bij de mensenrechtenactivisten voor wie we tijdens de Schrijfmarathon van 2017 schreven.

Schrijfmarathon / Write for Rights: 8 december
Tijden: 10.00-16.45 uur
Locatie: Bibliotheek De Mariënburg


12 december: Filmdebat The Poetess
Amnesty Nijmegen, de Studentengroep Amnesty Nijmegen, Lux en Movies that Matter tonen op 12 december het filmdebat The Poetess.

De 43-jarige Hissa Hilal uit Saudi-Arabië verwerft internationale roem wanneer ze als een van de weinige vrouwen meedoet aan een talentenjacht op televisie voor Arabische dichters. Haar poëzie is controversieel: ze bekritiseert extremistische fatwa’s en neemt het op voor vrouwenrechten.

Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst. Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan. Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

De documentaire schetst aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

Locatie: Lux
Datum: 12 december
Tijd: 19.30 uur
Toegang: € 9,50, voor studenten: € 6,50.

Op 16 januari staat het filmdebat Styx op de rol. In Styx vaart de Duitse arts Rike in haar eentje met een zeilboot over de Atlantische Oceaan. Haar reis wordt abrupt onderbroken wanneer ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Terwijl hulp uitblijft, moet ze de moeilijke keuze maken om te helpen of af te wachten.


Opening van de nieuwe Books 4 Life-winkel

Amnesty Nijmegen en Books 4 Life Nijmegen werken op vele terreinen samen. Books 4 Life is een kleine keten met zes tweedehands boekwinkels.

Books 4 Life is geen gewone boekwinkel, de winkel wordt gerund door vrijwilligers en de opbrengst van de verkoop gaat voor 90% naar goede doelen. De helft doneert Books 4 Life aan de vaste begunstigden Amnesty International en Oxfam Novib. De andere helft verdeelt Books 4 Life ieder jaar onder drie kleinschalige lokale goede doelen.
In 2018 hebben alle vestigingen van Books 4 Life in Nederland zo'n € 121.000 geschonken aan goede doelen.

In juni heeft de winkel aan de Wolfskuilseweg in Nijmegen te kampen gehad met forse wateroverlast. Het had niet veel gescheeld of er waren veel boeken verloren gegaan. Reden om naar een ander onderkomen om te kijken en dat is in oktober gevonden aan de St. Annastraat 72. Daar kunt u zes dagen per week tussen 13 en 17 uur terecht voor het brengen en kopen van tweedehands boeken.

Op 24 november is de winkel officieel geopend door de voorzitter van Amnesty Nijmegen, Harry de Ridder.

Klik hier voor meer informatie over Books 4 Life Nijmegen.


Toolbox Mensenrechten op School

Gelijke kansen, respect voor verschillen en kunnen opkomen voor de rechten en vrijheden van jezelf én van anderen, zijn cruciaal voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Het is daarom belangrijk om kinderen, van jongs af aan, kennis, houding en vaardigheden over mensenrechten bij te brengen. Daarom biedt het College voor de Rechten van de Mens docenten van basis- en voortgezet onderwijs de Toolbox Mensenrechten op School om leerlingen hun rechten te leren en scholen mensenrechten-proof te maken..

In de toolbox vindt u kant en klare werkvormen voor peuters tot en met 18-jarigen èn tools over hoe mensen- en kinderrechten in de hele school vorm kunnen krijgen. Vakinhoudelijk, didactisch en pedagogisch. Binnen en buiten de klas. Voor een schoolbrede en structurele aanpak.

De Toolbox is ontwikkeld in samenwerking met Amnesty International, Anne Frank Stichting, Centrum voor Mondiaal Onderwijs, Defence for Children, Movies that Matter, Unicef en VOS/ABB.

Vijf werkvormen en leermiddelen zijn ontwikkeld door de Scholengroep Amnesty Nijmegen, uitgetest op Nijmeegse scholen: 'De Kinderrechtenspecialist van de klas', 'Vreemdelingenspel', 'De vluchtkoffer', 'Muziek en mensenrechten' en 'De fatale cruise'.

De toolbox is gratis door scholen en docenten aan te vragen via https://www.mensenrechten.nl/nl/opschool.
Voor gastlessen van de Scholengroep Nijmegen: neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form