Ezine 60

Ezine 60
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Doe mee met onze mensenrechtenacties
Voor Amnesty is de maand december de belangrijkste van het jaar. Op 10 december is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens en rondom deze dag vraagt Amnesty aandacht voor 10 jonge mensenrechtenactivisten (13-25 jaar) via Write for Rights (voorheen: Schrijfmarathon). In Nijmegen doen we dat op 7 december.
In deze maand vragen we ook aandacht voor de Movies that Matter-film The miseducation of Cameron Post dat ingaat op de dubieuze conversietherapie.
Ook willen wij u graag wijzen op het eerste lustrum van Shelter City Nijmegen. In vijf jaar heeft dit samenwerkingsverband tien bedreigde mensenrechtenverdedigers een tijdelijke veilige plek kunnen geven.
Tot slot plaatsen we graag een herhaalde oproep voor een nieuwe penningsmeester. Helpt u ons uit de brand?


7 december: Write for Rights
Op 10 December is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren.Overal wordt geschreven
In heel Nederland gaan mensen brieven schrijven. Alleen thuis, of samen in een café, buurthuis, bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele schrijfevenementen die in het hele land worden gehouden. Mensen schrijven brieven met pen en papier of online. Om autoriteiten op te roepen de jongeren die onrecht is aangedaan te steunen.

Ook in Nijmegen wordt op zaterdag 7 december volop geschreven. In openbare bibliotheek De Mariënburg worden om 10 uur de deuren geopend en is iedereen welkom om in actie te komen.

Programma
Met ons schrijven 12 organisaties mee (klik hier voor hun namen) mee. Verder zullen deze woordkunstenaars meeschrijven en uit eigen werk voordragen: columnist mensenrechtenactivist William uit Oeganda, columnist van De Gelderlander en schrijver Thomas Verbogt, campusdichter Melissa Ketelaar en de dichters Evelien Rothuizen, Qader Shafiq, Victor Vroomkoning en Harry van de Vijfeijke.

Ter verpozing tijdens het schrijfwerk presenteren we ook 'Liederen van Troost en Strijd' (door Elaine Delsing & Tim Geeraerdts) en klassieke muziek van (straat)pianiste Rhea Elise Khoebal (voormalige Nijmegenaar van het Jaar).

Speciaal voor kinderen tussen 2-10 jaar is er een kindervoorstelling met Kabouter Ellen. Terwijl de kinderen in het Droomatelier van de bieb meespelen aan een meespeeltheaterstuk kunnen de (groot)ouders brieven schrijven. Voor de wat oudere jongeren (vanaf 10 jaar) zijn er vijf speciale briefkaarten beschikbaar.

Voirg jaar deden er zo'n 450 mensen mee en samen schreven ze 1693 brieven en briefkaarten. Doet u dit jaar ook mee?

Klik hier voor meer algemene informatie, de deelnemende organisaties en woordkunstenaars.
Klik hier voor meer informatie over de tien jonge mensenrechtenactivisten.


11 december: Filmdebat The miseducation of Cameron Post
Wanneer Cameron Post tijdens een schoolfeest betrapt wordt als ze zoent met een meisje, sturen haar pleegouders haar naar een instituut om haar van haar homoseksuele gevoelens af te helpen. Op het kamp wonen allerlei jongens en meisjes die volgens hun ouders niet aan de normen voldoen. Door middel van psychotherapie, discipline en andere twijfelachtige methoden moeten de jongeren leren inzien waarom ze op dezelfde sekse vallen en hoe ervan af te komen. Met de hulp van God, veel bidden en het onderdrukken van verlangens en gevoelens moet het lukken. Althans, zo vindt de leiding. Voor de tieners is het allemaal vooral verwarrend: sommige proberen zich koste wat het kost aan de regels te houden, andere keren zich juist tegen de bizarre ideologie. Voor Cameron blijkt het instituut een uitstekende plek om andere ‘outcasts’ te ontmoeten. 


Het onderwerp van de film is de conversietherapie (ook wel reparatie- of homotherapie genoemd), een aanpak waarmee met psychologische middelen wordt geprobeerd iemands homoseksuele of biseksuele oriëntatie te veranderen in een heteroseksuele. In een aantal landen, waaronder Nederland, zijn centra die zich in deze aanpak hebben gespecialiseerd.

Na de film gaan we in gesprek met Kimberly. Zij is 25 jaar en student aan de Han in Nijmegen. Naast haar studie is ze al enkele jaren actief bij de LHBT+-jongerenorganisatie Dito!. Ze organiseerde de afgelopen twee jaar de Roze Week op de campus. Sinds een half jaar zit ze als penningmeester in het bestuur van Dito!

Locatie: Lux
Datum: 11 december
Tijd: 19.30 uur
Toegang: € 10,00, voor studenten: € 7,00.

Dit seizoen komen er nog vijf Movies That Matter On Tour-film. De eerstevolgende film van januari is:

8 januari: Ghost Fleet.


3 december: Jubileum 5 Jaar Shelter City Nijmegen
Placide, Lydia, Zafar, Mariam, Kibura, Midhat, Dinah, Mary (1), Mary (2) en William. Zij komen uit Congo, Kenia, Pakistan, Georgië, India, Soedan, Kenia, Venezuela, Zimbabwe en Oeganda. Wat hebben deze tien mensen met elkaar gemeen? Ze zijn allen mensenrechtenverdediger, bedreigd in hun land en drie maanden te gast geweest van het project 'Shelter City Nijmegen', een samenwerkingsverband van Bureau Wijland, Gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit en Amnesty Nijmegen.


Op dinsdag 3 december vieren wij het lustrum van Shelter City Nijmegen door middel van een minisymposium. Tijdens het symposium blikken wij terug op de geschiedenis van Shelter City Nijmegen. Wij nodigen u bij deze graag uit om aanwezig te zijn. Het symposium zal plaatsvinden bij Bibliotheek de Mariënburg van 15.30 - 18.00 uur.

Een van de sprekers is Eduard Nazarski, een van de laatste keren dat hij als directeur van Amnesty Nederland in Nijmegen zal zijn. In die maand gaat Eduard met pensioen.

Als u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u mailen naar: sheltercitynijmegen@bureauwijland.


Herhaalde oproep: penningmeester gezocht
Door ziekte van de huidige zoeken wij nog steeds een nieuwe penningmeester. Wat vragen wij?
  • Bijhouden van onze bankrekening, gemandeerd door Amnesty Nederland.
  • Doen en ontvangen van betalingen aan de hand van declaratieformulieren.
  • Bewaken van de plannen van het bestuur aan de hand van een begroting.
  • Maken van het financieel jaarverslag en dat verantwoorden naar de werkgroep en naar het landelijke secretariaat van Amnesty Nederland.
  • Deelname aan de maandelijkse vergadering op de tweede dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus).
  • Meehelpen in het bedenken en uitvoeren van acties.

Lijkt het je leuk om onze werkgroep te komen versterken of wil je eerst meer weten? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. U zult worden ingewerkt door de huidige penningmeester.

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form