Ezine 62

Ezine 62
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Doe mee met onze online mensenrechtenacties
De coronapandemie grijpt diep in op de levens van mensen wereldwijd. Regeringen nemen vergaande maatregelen om mensen te beschermen tegen het coronavirus. Helaas gebruiken veel overheden de coronacrisis ook om mensenrechten te schenden. Daarom zet Amnesty haar werk onverminderd voort. In het uitgebreide coronadossier van Amnesty Nederland lees je alles over het grote belang van mensenrechten tijdens de coronapandemie.
In dit coronatijdperk is het moeilijk om actie te voeren, maar het is niet onmogelijk. We kunnen geen thema-avonden organiseren met interessante sprekers van buiten. Wel kunnen we de sociale media inzetten om onze boodschap over te brengen. Amnesty Nijmegen doet mee met twee online campagnes en we nodigen je uit om ook op de sociale media van je te laten horen.
Daarnaast maken we van de gelegenheid gebruik om een penningmeester en enkele collectecoördinatoren te zoeken.


Online campagne #NijmegenForYulia
In Nijmegen en vier andere grote steden in Nederland wordt dit jaar actie gevoerd voor de Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova. Zij wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTQI-ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam. Indien schuldig bevonden, kan ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen. Absurd.

In afwachting van haar proces zat Tsvetkova sinds november 2019 onder huisarrest. De rechter herriep dat op 16 maart, maar ze mag haar woonplaats niet verlaten. Er loopt nog een tweede aanklacht tegen haar vanwege een tekening van twee gezinnen: een met twee moeders en een met twee vaders. Die plaatste ze online met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun LHBTI+-gezinnen’. Volgens de autoriteiten overtrad ze hiermee de wet tegen ‘homopropaganda’. 

Amnesty roept de Russische autoriteiten op de aanklachten tegen Yulia Tsvetkova in te trekken. Teken de petitie.

Je kunt de campagne #NijmegenForYulia online wekelijks volgen en steunen via Facebook en Instagram.

Wil je meer weten over de campagne, de online en offline acties en wat jíj kunt doen?
Neem dan contact op met Nikki, Dushanthi en Suzanne via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Online Campagne #LetstalkaboutYES

Seks zonder wederzijdse instemming is verkrachting. Klinkt simpel toch? Helaas is het in de realiteit lang niet altijd zo duidelijk. Verkrachting komt nog veel voor in Nederland en blijft vaak onbestraft. Daarom start Amnesty haar nieuwste campagne #LetstalkaboutYES. Meer weten, meepraten of meewerken aan de campagne? Amnesty Nijmegen doet mee en jij? Doe jij mee? Wil je ons team versterken? Je hoeft niet per se (actief) lid van Amnesty te zijn om mee te doen. Stuur een email naar Hélène van der Sijp, contactpersoon van de Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen. .

Achtergronden
Amnesty International roept minister Grapperhaus op onvrijwillige seks als verkrachting in de wet te erkennen. Recentelijk publiceerde de minister zijn conceptwetsvoorstel om seks zonder instemming niet strafbaar te stellen als verkrachting, maar als nieuw strafdelict: ‘seks tegen de wil’. Op dit delict komt slechts de helft van de strafmaat te staan ten opzichte van verkrachting. Amnesty vindt dat dit anders moet.

Amnesty vindt het toevoegen van een lichter delict is niet in lijn met internationale mensenrechtenverdragen die bepalen dat onvrijwillige seks als verkrachting moet worden bestraft. Bovendien doet dit geen recht aan de slachtoffers, die hiermee het verkeerde signaal krijgen dat wat zij hebben meegemaakt minder ernstig is dan verkrachting.

Klik hier voor meer informatie: https://www.amnesty.nl/actueel/minister-grapperhaus-moet-onvrijwillige-seks-als-verkrachting-erkennen.

 


Penningmeester gezocht

Wij zoeken wij een nieuwe penningmeester. Wat vragen wij?

 • Bijhouden van onze bankrekening, gemandeerd door Amnesty Nederland.
 • Doen en ontvangen van betalingen aan de hand van declaratieformulieren.
 • Bewaken van de plannen van het bestuur aan de hand van een begroting.
 • Maken van het financieel jaarverslag en dat verantwoorden naar de werkgroep en naar het landelijke secretariaat van Amnesty Nederland.
 • Deelname aan de maandelijkse vergadering op de tweede dinsdag van de maand zodra de coronacrisis het weer toe laat (behalve jaarlijks in juli en augustus).
 • Meehelpen in het bedenken en uitvoeren van acties.

Lijkt het je leuk om onze werkgroep te komen versterken of wil je eerst meer weten? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.


Collectecoördinatoren gezocht voor Nijmegen-Oost en Berg en Dal

Jaarlijks houdt Amnesty in maart haar landelijke collecte. Door de coronacrisis hebben we de collecte na enkele dagen moeten staken en dat heeft natuurlijk effect op de collecteopbrengst. Toch hebben we in Nijmegen in totaal € 13.514,05 voor Amnesty International opgehaald (zo'n 5500 euro minder dan vorig jaar). Het is weer tijd om vooruit te kijken.

In Nijmegen hebben we zes collectecoördinatoren (Oost, Midden, West, Zuid, Berg en Dal en Oosterhout), tientallen wijkhoofden en zo'n 170 collectanten. Voor twee gebieden zoeken we een collectecoördinator: Nijmegen-Oost en Berg en Dal.Als coördinator ben je verantwoordelijk voor de collecte in jouw collectegebied. Je krijgt hiervoor toegang tot onze online collecte-community. Enige handigheid met computers is hiervoor wel wenselijk. Jouw taken zijn:.

 • Aanspreekpunt voor de collectanten in jouw collectegebied.
 • Werkverdeling van de wijkhoofden.
 • Planning en looproutes van de collectanten.
 • Het bestellen van alle benodigde materialen.
 • Het uitdelen van collectebussen en andere benodigdheden.
 • Het innemen van de collectebussen.
 • Het tellen van de opbrengst per collectant.
 • Het storten van de totale opbrengst bij de bank.
 • Het verzorgen van de bijbehorende administratie.

Interesse? Neem contact op met Ben Loth.

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form