Ezine 66

Ezine 66
 
De gratis digitale nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Kijk, luister en debatteer mee of doe een gift in onze collectebus

De hele maand maart hebben we een prachtig aanbod voor iedereen die de mensenrechten een warm hart toedraagt. De hele maand kunt u de fototentoonstelling 'Vrouwenrechten op een voetstuk' in de bibliotheek De Mariënburg bezoeken. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseer de Vrouwenrechtengroep de (uitgestelde) thema-avond over huiselijk geweld en mensenrechten.  Op 16 maart draaien Amnesty en Lux de zeer actuele documentaire 'Wij praten niet' over seksueel geweld en uitbuiting in Nederland. Maart is ook de maand waarin Amnesty Nederland jaarlijks aandacht vraagt voor de collecte.  Tot slot vragen we aandacht voor een aflevering van onze rubriek: 'Maak kennis met de leden van Amnesty Nijmegen'.     


Fototentoonstelling 'Vrouwenrechten op een voetstuk'

De tentoonstelling van fotografe Suzanne Mateboer toont foto’s van 22 krachtige vrouwen mét hun verhalen.

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is in Oeganda ver te zoeken. Zo krijgt 50% van de Oegandese vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld door de eigen partner. Ook kindhuwelijken komen veel voor: 40% van de Oegandese vrouwen trouwt voor haar achttiende. Vrouwen hebben het zwaar in Oeganda maar juist zij kunnen een cruciale rol spelen in het voorkomen en oplossen van conflicten. Het zijn namelijk vaak vrouwen die relaties herstellen, gemeenschappen draaiende houden én wederopbouwen. Fotografe Suzanne Mateboer heeft op een reis door Oeganda een houten kistje meegenomen om vrouwen letterlijk op een voetstuk te plaatsen. Dit heeft prachtige beelden opgeleverd. Suzanne licht toe: ‘Door Oegandese vrouwen te fotograferen wil ik hun positie in de gemeenschap kracht bijzetten. Ik vroeg ze te laten zien hoe sterk, slim of mooi ze zijn. In eerste instantie waren de dames vaak verlegen maar het duurde nooit lang voordat er een brede lach op hun gezicht verscheen. Vereerd lieten de Oegandese vrouwen zich op het voetstuk plaatsen.’.

Locatie: Openbare Bibliotheek De Mariënburg
Data: 03-31 maart 
Tijden: Tijdens openingstijden van de bibliotheek


8 maart: Huiselijk geweld en mensenrechten

De Vrouwenrechtengroep Amnesty Nijmegen organiseert op 8 maart, Internationale Vrouwendag, een thema-avond over huiselijk geweld en mensenrechten. Huiselijk geweld omvat ernstige strafbare feiten, zoals lichamelijke en seksuele geweldpleging en bedreiging. Uit onderzoek blijkt dat huiselijk geweld op grote schaal voorkomt, ook in Nederland. Wereldwijd wordt één op de drie vrouwen ooit slachtoffer van seksueel geweld binnen een intieme relatie, meldt de VN. Volgens sommige internationale onderzoeken lopen vrouwen gemiddeld een zes tot zeven keer zo grote kans als mannen om serieus gewond te raken door geweld van hun partners.

Gastsprekers zijn Lisette Pouls, trainer van Moviera en ervaringsdeskundige Anita Wix.

Die avond zijn er ook optredens van theatergroep Binnenste Buiten, dichteres Marjolein Pieks en kunstenares Syl Tuerlings.

Locatie: Openbare Bibliotheek De Mariënburg
Aanvang: 20.00 uur
Inloop: Vanaf 19.30 uur


16 maart: Filmdebat 'Wij praten niet'        
Wij praten niet van Marjolein Busstra is een intrigerende documentaire van diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren (15-18 jaar) die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting.De film neemt ons mee in de innerlijke strijd van vier personages die proberen te breken met hun voormalige wereld, waar ze - de één meer dan de ander - maar moeilijk van los kunnen komen. Een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. ‘Wij praten niet’ wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.
Een van de vijf therapeuten van de jongeren is onze gastspreker.

Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 10,-, studenten: € 7,-

* Een samenwerking van Amnesty Nijmegen, Studentengroep Amnesty Nijmegen, Lux en Movies that Matter.


13-19 maart: Collecteren voor de vrijheid

Van 13 tot en met 19 maart gaan we weer huis-aan-huis collecteren, ook in Nijmegen.       Ieder jaar collecteren duizenden vrijwilligers voor Amnesty International. Met de collecteopbrengst komen we wereldwijd in actie voor slachtoffers van onderdrukking, geweld en discriminatie en voor mensen die ten onrechte gevangenzitten. Geef gul! In Nijmegen gaan er zo'n 150 collectanten voor Amnesty op pad. Ze bellen bij u aan of u komt hen op straat tegen.


Maak kennis met de leden van Amnesty Nijmegen

We zijn in 2021 gestart met een nieuwe rubriek waarbij steeds een of twee leden van Amnesty Nijmegen zichzelf voorstellen. De volgende die aan de beurt is, is de nieuwe contactpersoon van de Vrouwenrechtengroep.

"Mijn naam is Maud van der Wouw en ik ben 24 jaar. Inmiddels ben ik nu meer dan twee jaar actief bij de Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen.

Ik kwam hier in mijn laatste jaar van mijn bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssamenwerking, omdat ik meer ervaring in de praktijk wilde opdoen. Mijn interesses lagen altijd al bij gender en vandaar dat ik bij deze groep terecht kwam. Deze interesse heb ik dan ook doorgetrokken door een master Gender Studies te volgen, waarin ik bij Amnesty Nederland mijn stage mocht volgen. Ook in deze stage hield ik me bezig met gender-gerelateerde topics. Op het moment ben ik bezig met een master Cultural Diversity Management in Tilburg! 

Helaas hebben we door de pandemie al een tijdje geen lezingen kunnen geven, maar ik kijk ernaar uit om het publiek weer te mogen ontvangen om onze interessante sprekers mee te delen tijdens onze thema-avonden!"


 

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form