Ezine 68

Ezine 68
 
De gratis digitale nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Write for Rights en de Vrijheid van Meningsuiting

We vragen aandacht voor twee activiteiten in december: de jaarlijkse Write for Rights en de tentoonstelling 'Artikel 19: Vrijheid van Meningsuiting', beide in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg.      


Write for Rights

Tijdens Write for Rights komen we ieder jaar rond 10 december in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Ieder jaar levert dat succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht.

We schrijven dit jaar voor 13 mensen uit 10 verschillende landen: Bangladesh, Cuba, Frankrijk, Hong Kong, Iran, Kameroen, Marokko, Paraguay, Rusland en Zimbabwe. Klik hier voor meer informatie over hun achtergronden.

Dit jaar hebben de mensen voor wie we schrijven één ding gemeen: ze zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren. Ze hebben niets misdaan, maar worden toch gestraft. Samen zetten we met brieven hun autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven. En met kaarten aan de mensen zelf ben je een grote steun voor hen. We zijn ervan overtuigd dat een grote stapel brieven voor hen het verschil kan maken.

In Nijmegen organiseren we op zaterdag 10 december in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg onze Write for Rights. U bent vanaf 10 uur welkom en vanaf 11 uur verzorgen wij ter verpozing tijdens het schrijfwerk een programma aan met dichters (Harry van de Vijfeijke, Marjolein Pieks, Qader Shafiq), spoken-word-activisten (Sandra Pham, Nadine van Maasakker) en een columnist (Jodesz uit de Filippijnen). Terwijl de ouders schrijven, kunnen kinderen terecht voor een speciaal kinderprogramma: voorlezen aan kinderen van 4+ in het naast de Write for Rights gelegen Droomatelier van de bieb (11.00-11.45 uur en van 13.30-14.15 uur).

Verschillende organisaties schrijven met ons mee zoals leden van de Gemeenteraad, medewerkers van de Openbare Bibliotheek De Mariënburg, Books 4 Life Nijmegen, COC Nijmegen, Stichting Kus, Bureau Wijland, Shelter City Nijmegen, Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen, de Christelijke Studentenvereniging VGSN-TQ, Catcalls of Nimma.

Tijdens het schrijfwerk kunt u ook genieten van het gitaar- en pianospel van Jolinde. Ze zal daarbij ook zingen en wellicht kunt u wel een verzoeknummer bij haar indienen.

Amnesty Nijmegen biedt iedereen die met ons mee schrijft gratis koffie en thee aan en ranja voor de kinderen.

Schrijf met ons mee: jouw brief kan levens redden!

Locatie: Openbare Bilbiotheek De Mariënburg
Datum: 10 december
Tijd: van 10-17 uur
 


Artikel 19: Vrijheid van Meningsuiting

Ter ere van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens en de Write for Rights op 10 december toont Amnesty Nijmegen in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg in de maand december de kunsttentoonstelling 'Artikel 19: Vrijheid van Meningsuiting'.

Het recht om je als mens vrij te mogen uiten, een eigen mening te vormen en informatie op te sporen, ontvangen of doorgeven, staat beschreven in artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In 2023 bestaat de Mensenrechtenverklaring 75 jaar.

Wereldwijd staat uitingsvrijheid steeds meer onder druk. Denk bijvoorbeeld aan de ontelbare bedreigingen van en tientallen moorden op journalisten per jaar. Of aan de discussies over fake news en de vraag of je überhaupt nog informatie kunt opzoeken of doorgeven, zonder inmenging of zelfs censuur van bedrijven als Facebook en Google.

Diverse Nederlandse organisaties en activisten hebben aan jonge grafisch kunstenaars gevraagd affiches te ontwerpen voor een tentoonstelling over Artikel 19. Aan de bezoeker biedt de expositie 10 visuele argumenten waarom het recht op vrijheid vanmeningsuiting zo wezenlijk is.De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij: Amnesty International, Bits of Freedom, het College voor de Rechten van de Mens, Free Press Unlimited, Glenn Helberg, het Humanistisch Verbond, Fauzia Ilias, de Nederlandse Unesco Commissie, de Raad voor de Journalistiek en de Unesco Jongerencommissie. 

De affiches zijn gemaakt door grafisch ontwerpers die enkele jaren geleden examen deden bij verschillende kunstacademies. Beatriz Conefrey en Vera Rijks aan de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam, Jerry Estié aan de Willem de Kooning Academie uit Rotterdam, Pascalle van Gerwen en Anouk Krus aan Academie st. Joost uit Den Bosch.

Gratis te bezoeken in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg, in de maand december tijdens de openingstijden.

  


Twee vooraankondigingen          

In 2023 heeft Amnesty Nijmegen twee bijzondere gelegenheden waarvoor we alvast aandacht vragen:

 1. 50-jarig jubileum
  Op 20 april viert Amnesty Nijmegen haar 50-jarig bestaan in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg met een korte lezing van Dagmar Oudshoor (directeur Amnesty Nijmegen), een ideeënmarkt met tal van verwante organisaties, een Muur van Herinnering, wereldhapjes, een quiz met het publiek, kunst, poëzie en muziek uit de Oekraïne. Zet de datum alvast in uw agenda!
 2. Ruslandcursus
  Amnesty Nijmegen organiseert een cursus over Rusland op drie verschillende dagen in mei en juni. De onderwerpen:
  1) Wat zit in het hoofd van Poetin? De ideeënwereld achter de politiek van het Kremlin.
  2) Waarheidsvinding in Oekraïne. 
  3) Zijn “onze Russen” de nieuwe zondebokken?
  Houdt onze website in de gaten voor meer informatie.

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form