Ezine 69

Ezine 69
 
De gratis digitale nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Één jaar oorlog en Internationale Vrouwendag

We vragen aandacht voor verschillende activiteiten in februari, maart en april. Vrijdag 24 februari staan we stil bij één jaar oorlog in Oekraïne, bij de activiteiten rondom Internationale Vrouwendag op 8 maart en een vooraankondiging van ons 50-jarig jubileum in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg op 20 april.   
En over enkele weken, tussen 13-18 maart, is weer de jaarlijkse collecte van Amnesty.  
 


Één jaar oorlog in Oekraïne

Dinsdag 24 februari 2022 werden we wakker in een andere wereld! Rusland was Oekraïne binnengevallen. Het was een begin van een zinloze oorlog die al aan talloze militairen en onschuldige burgers het leven heeft gekost.

Vrijdag 24 februari houdt Amnesty Nijmegen een korte ingetogen herdenking van het feit dat de oorlog een jaar duurt. Het is geen politieke evaluatie van de oorlog, maar een herdenking van de slachtoffers en van de vele mensenrechtenschendingen, die daarmee samenhangen..

Programma

  • Welkom
  • Twee minuten stilte
  • Gezang voor de slachtoffers (eeuwige gedachtenis)
  • Getuigenis uit Oekraïne
  • Mogelijkheid koffie te drinken bij het Titus Brandsma Memorial

Tijd: Vrijdagavond 24 februari 20.00 uur.
Plaats: Wereldvredesvlam op het plein (de Titushof) voor de Titus Brandsmakerk aan het Keizer Karelplein te Nijmegen
Organisatie: Amnesty Nijmegen

 


8 Maart: Internationale Vrouwendag

Het thema van Internationale Vrouwendag 2023 is Onbeperkt Leefbaar . Een belangrijk onderdeel van de leefbaarheid is de vrijheid voor iedereen om je altijd en overal veilig te kunnen voelen, ook op straat en in de openbare ruimte.

Onder het motto THE STREETS, UNLIMITED organiseert de Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen samen met de Nijmeegse Studentengroep van Amnesty International op woensdag 8 maart (Internationale Vrouwendag) een avond met als thema de strijd van vrouwen om de straat voor zich terug te eisen, een strijd die al in 1978, tijdens de eerste feministische golf, werd begonnen en nog voortduurt tot op de dag van vandaag.
  • Bep Dijkhuizen vertelt (via video) over de eerste Heksennacht en Catcalls of Nimma vertelt over de manier waarop zij nu de strijd voor veiligheid op straat voortzetten.
  • Ook is er aandacht voor de veiligheid van vrouwen op straat in hedendaags Iran met spreker Samaneh Khademi, Iraans socioloog en mensenrechtenverdediger.
  • Spoken word-artist Niek Trilsbeek treedt op.
  • De avond wordt afgesloten met een optreden van een Burlesque dansgroep.
Kom op woensdag 8 maart naar Hubert, de culturele broedplaats in de Hazenkamp, Sint Hubertusstraat 10. Inloop vanaf 19.30 uur. 
Toegang gratis. 

  


Nijmegen, ken je koloniale en slavernijverleden        

"De Nederlandse cultuur en hedendaagse geschiedenis zijn doordrenkt van het koloniale slavernijverleden en haar erfenis. Dit verhaal is te lang te eenzijdig verteld en verdient verbreding en verdieping. Ook in Nijmegen. Ook in onze stad zijn verleden, heden en toekomst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pas als we erkennen en herinneren, kunnen we echt samen verder. Dit is een oproep aan ons stadsbestuur."

In Nijmegen richtte Amnesty International een werkgroep slavernijverleden op, met daarin geschiedkundigen die onderzoek doen naar de rol van de stad bij de slavernij in Suriname en de Antillen, maar ook in Nederlands Indië. De werkgroep kwam met een manifest, gericht op het stadsbestuur. En met succes! Afgelopen 1 februari onderschreef het stadsbestuur het Manifest en de daaraan gekoppelde Historiografische Verkenning.


vlnr: Nadine van Maasakker-Robertus (Stichting Ayera Awe i Mañan), Burgemeester Bruls, wethouder voor inclusie Cilia Daemen en Peter van Riel (Stichting Pelita Nijmegen)

Een vervolgafspraak met de burgemeester, de wethouder, de ondertekenaars van het manifest en ondersteunende organisaties waaronder Amnesty Nijmegen staat gepland voor 23 maart.

Klik hier voor meer informatie. Het Manifest en de Historiografische Verkenning zijn als pdf-bestanden te downloaden.

 


Vooraankondiging: 20 april - 50 Jaar Amnesty Nijmegen        

In 2023 bestaat Amnesty Nijmegen 50 jaar. Dat vieren we op 20 april in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg.



In het volgende Ezine ontvangt u nog veel meer informatie. Nu geven wij alvast enige informatie van het programma:

  • Opening door burgemeester Bruls
  • Het Ja-Nee-Spel met het publiek
  • Een korte lezing door Dagmar Oudshoord, directeur van Amnesty Nederland
  • Ideeënmarkt i.s.m. met verwante organisaties
  • Kunst
  • Wereldhapjes
  • Muziek van de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko (te beluisteren in het Bimhuis of samen met Spinvis)
Zet het alvast in uw agenda!

Jaarlijkse collecte        

Tijdens de collecteweek van Amnesty gaan duizenden vrijwilligers de staat op. Zij vragen aandacht en steun voor Amnesty’s strijd tegen mensenrechtenschendingen. Voor die strijd is geld nodig. Daarom houden
we elk jaar een collecte.


In Nijmegen hebben we vijf collectecoördinatoren (Oost, Midden, West, Zuid en Oosterhout), tientallen wijkhoofden en zo'n 100 collectanten. Zij gaan jaarlijks voor ons langs de deur. Wij zoeken nu al collectanten voor volgend jaar. Wilt u voor Amnesty collecteren, meldt u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form