Ezine 67

Ezine 67
 
De gratis digitale nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Mei is een actiemaand

Komende maand is Amnesty Nijmegen op allerlei manieren actief: van het leggen van een krans (4 mei) en het zetten van 'hand'tekeningen met vingerverf (5 mei) tot een gezamenlijke fietsactie met onze Duitse collega's (7 mei) en een filmdebat (18 mei). Tot slot vragen we weer aandacht voor een aflevering van onze rubriek: 'Maak kennis met de leden van Amnesty Nijmegen'.     


4 mei: Dodenherdenking'

Amnesty Nijmegen herdenkt voor de 21e keer op rij de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het afgelopen jaar tijdens de altijd zeer goed bezochte en indrukwekkende Dodenherdenking op 4 mei bij het Traianusplein.  

Elk jaar komen er mensen om bij vreedzame demonstraties of tijdens martelingen in politiebureaus of (geheime) gevangenissen. 

Locatie: Keizer Traianusplein
Data: 4 mei  
Tijd: Vanaf 20.00 uur


5 mei: Kinderbevrijdingsfestival

5 mei staat in het teken van het vieren van vrijheid. Daarom organiseert Amnesty Nijmegen tijdens het Kinderbevrijdingsfestival in De Lindenberg een feestelijke activiteit met buttons, schilderingen en meer! Alle activiteiten op het festival zijn voor kinderen van ± 3 tot 12 jaar. 



Amnesty Nijmegen heeft drie activiteiten in de aanbieding. Kinderen kunnen met behulp van verf en hun handen een “hand”tekening zetten. Deze kinderhandtekeningen komen op een groot wit doek en hiervan worden vervolgens een tekening gemaakt om op te sturen naar gewetensgevangenen uit de Jongerengroetenlijst*. Naast de kaart met kinderhandtekeningen, kunnen de kinderen ook eigen tekeningen maken. Populair zijn elk jaar de buttons. Ook dit hebben we een aantal voorbeelden van Amnesty-afbeeldingen bij ons voor onze buttonmachine, maar de kinderen kunnen ook hun eigen button maken.  

* Zie daarvoor onze website  

Locatie: De Lindenberg
Aanvang: 13.00 uur
Toegang: gratis 


7 mei: Zoek de grens op! Suche die Grenze auf!         
'Zoek de grens op! / Suche die Grenze auf!' is een gezamenlijke fietsactie van Amnesty Nijmegen en Amnesty Kleve op zaterdag 7 mei met als thema: 'Persvrijheid is grenzeloos / Die Pressefreiheit ist grenzenlos'. Dat is enkele dagen na de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei.



We fietsen vanuit twee kanten vanuit Kleve en Nijmegen op het fietspad langs de “Grensland Draisine” naar de boog bij de Nederlands/Duitse grens. We komen daar om 15.00 uur aan. Er zijn informatiestands en activiteiten voor de voorbijkomende fietsers tot 17.00 uur. Vanuit Kleve zal aandacht gegeven worden aan de situatie in Ethiopië en vanuit Nijmegen aan de situatie in Rusland, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de zusterstad Pskov.

Datum: zaterdag 7 mei
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Plaats: Boog bij de grens bij de Draisine
Informatie: tel. 06-12395146 of 0049-1577642437 (ook als u wilt meefietsen)


18 mei: Filmdebat Bigger than us

Overal ter wereld vragen jongeren aandacht voor schijnbaar uiteenlopende problemen: klimaatontwrichting, inperking van de persvrijheid, sociale onrechtvaardigheid, voedselonzekerheid, mensenrechtenschendingen of een gebrek aan toegang tot onderwijs. Allemaal geloven ze dat het anders kan en moet, en dat zij het verschil kunnen maken. Zoals Melati, die er als kind met haar zusje voor zorgde dat de verkoop van plastic zakjes en wegwerpverpakkingen op Bali werd verboden. 



Voor deze hoopgevende film reist Melati, inmiddels twintig, de wereld rond, op zoek naar medestrijders. Leeftijdgenoten die misschien het nieuws niet halen, maar wel levens veranderen en soms zelfs redden. Een van hen is Mary, die naar Griekenland is gegaan om bootvluchtelingen te helpen. Ze wil zeker weten dat ze alles in haar macht heeft gedaan om de situatie te verbeteren, hoe klein haar bijdrage ook is. 

Ook in Malawi, Libanon, Brazilië, Oeganda en de Verenigde Staten ontmoet Melati jongeren die soms met gevaar voor eigen leven proberen de fouten van de generaties voor hen te repareren. Waar halen ze de kracht vandaan? Wat drijft hen?

Het filmdebat 'Bigger Than Us'  sluit aan bij de EU-campagne #Climateconnect. 

Locatie: Lux
Datum: 18 mei
Tijd: 19.30 uur
Toegang: € 10- / € 7,- voor studenten


Maak kennis met de leden van Amnesty Nijmegen

Mijn naam is Paul Baars en ik ben geboren in 1955. Ik heb in Nijmegen geschiedenis gestudeerd en heb later de kost verdiend in de centrale keuken van de St. Maartenskliniek. Als vrijwilliger run ik de bibliotheek van het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC), ook na mijn pensionering vorig jaar.

Voor dat instituut heb ik ook onderzoek gedaan in Pskov (Rusland). Sinds 1987 ben ik betrokken bij de stedenband tussen Nijmegen en Pskov, die nu vanwege de oorlog in Oekraïne is opgeschort. Voor het schrijven van het woord ‘oorlog’ zou ik nu in Rusland al 15 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Ik ontmoette daar een dissidente orthodoxe priester, vader Pavel Adelgeim. Hij had rond 1970 drie jaar als politieke gevangene in een strafkamp gezeten. Hij liet mij een ansichtkaart zien van een Amnestygroep in Nijkerk, die hij daar toen gekregen had. In juni komt hopelijk een boek van mij uit bij het IvOC over deze bijzondere persoon. Via hem kreeg ik heel veel contacten onder andere met enkele oppositiegroepen: de mensenrechtenbeweging Vjeetje, de plaatselijke afdeling van de groep Memorial en de politieke partij Jabloko. Deze laatste groep zit nog in het parlement van de provincie, maar is nu ook het werken onmogelijk gemaakt.  

Bij Amnesty Nijmegen ben ik nu contactpersoon van de Steungroep Mensenrechten Pskov, die sinds kort een nieuwe start heeft gemaakt en nu geheel bestaat uit mensen die Russisch als moedertaal hebben, of die tijd later geleerd hebben zoals ik. We verzamelen informatie en wisselen ervaringen uit. Je wordt er niet vrolijk van. Behalve proberen eerlijke informatie te geven, kunnen we weinig doen. Het Oekraïnse volkslied zingen ligt mij niet zo. Ik ben recentelijk wel in Wroclaw (West-Polen) geweest als (amateur-) tolk om te helpen een groep Oekraïense vluchtelingen op te halen en naar Beuningen te brengen. In die grote stad van 700.000 inwoners zijn nu maar liefst 200.000 vluchtelingen."


 

 

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form