Filmdebat: Burden of Peace

De aanleiding was Internationale Vrouwendag. Het filmteam van Theater De Molen in Beuningen vroeg de Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen om samen een avond te organiseren rondom een vrouwenissue. De Vrouwenrechtengroep kwam uit op de film Burden of Peace

Hélène en Floor, leden van de Vrouwenrechtengroep, hebben eerst gesproken over de mensenrechten van vrouwen en de thema's waar zij zich de afgelopen jaren voor hebben ingezet.  

burdenofpeace01

Daarna werd de film getoond. Burden of Peace vertelde het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz, de eerste vrouw aan het hoofd van het Openbaar Ministerie van Guatemala, een land dat jarenlang werd geteisterd door een verwoestende burgeroorlog, waarbij ruim 100.000 Maya-indianen systematisch werden uitgemoord en tot op de dag van vandaag een van de meest gewelddadige landen ter wereld is.


De trailer is Engelstalig, de film zelf was in het Nederlands ondertiteld

Claudia Paz y Paz bond de strijd aan met corruptie, drugsbendes en straffeloosheid en deed wat iedereen tot dan toe voor onmogelijk had gehouden: zij liet oud-dictator Efrain Rios Montt voorkomen en de rechtbank veroordeelde hem voor genocide. Met de veroordeling schreef Paz y Paz wereldgeschiedenis. Het was de eerste veroordeling van een oud-president voor genocide in een nationale rechtbank. Tevens wist ze het aantal onopgeloste moorden terug te dringen van 99% naar 70%.

Na de film gingen eerst Marij van het filmteam en later het publiek in gesprek met de maker van de film, Joey Boink. Zowel de film als het nagesprek maakte veel indruk. De documentaire kreeg terecht veel lof toegezwaaid:nominaties voor het Gouden Kalf voor Beste Documentaire, een Social Impact Media Award en op het Festival van de Vrijheid een award voor Beste Documentaire over Mensenrechten.

burdenofpeace02

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form