'Waar doen we het voor?'

jubileum 05
De avond werd geopend door Harry de Ridder,de voorzitter van Amnesty Nijmegen, met onderstaand statement:

"U ziet hier een naar buiten gesmokkelde tekening van Achmed Ouahabi. De symbolen zijn overduidelijk.
Achmed tekent een kooi met daarin een vredesduif die overgaat in een hand met een pen die schrijft.

Bij zijn tekening zat een briefje. Hij zegt daarbij veel steun te hebben gehad van Amnesty Nijmegen die zich voor hem inzet. 
Achmed is een student rechten die is opgepakt tijdens een demonstratie en hij is tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Door slechte omstandigheden in de gevangenis heeft Achmed een ernstige vorm van reuma gekregen. Medicijnen kreeg hij niet. Via Amnesty zijn hem medicijnen toegespeeld.
Er is een uitvoerige briefwisseling ontstaan tussen Achmed en leden van Amnesty Nijmegen, deels via een familielid dat brieven de gevangenis in- en uitsmokkelt.

jubileum 06

De Marokkaanse gewetensgevangene Achmed is in 1977 door Amnesty aan de groep Nijmegen toegewezen. De tekening die u hier ziet is van 1980. 

In dit jaar ben ik actief geworden voor Amnesty. Ik was net lid, toen de bedankbrief van Achmed op tafel kwam. Achmed heeft de volle tien jaar moeten uitzitten, maar volgens hemzelf heeft hij zijn goede gezondheid te danken aan de groep in Nijmegen.

Dit bedankbriefje heeft mij zo enorm gemotiveerd dat ik tot de dag van vandaag actief ben voor Amnesty. Mochten er onder jullie nog mensen zijn die geen lid zijn van Amnesty, doe het vandaag nog. U kunt het verschil maken tussen leven en dood, tussen vrijheid en onvrijheid.

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form