Internationale Vrouwendag 2017

De Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen organiseerde op 8 maart een thema-avond ter ere van Internationale Vrouwendag. Het werd een mooie avond in een ongedwongen sfeer. De bibliotheek De Mariënburg  bleek ook nu weer een fijne locatie voor dergelijke evenementen. Na een korte inloop met gratis koffie, thee en nougat werd de avond geopend door de directeur van de bibliotheek, Dianne Weersink. Zij liet weten de bibliotheek graag ter beschikking te stellen aan Amnesty, afgelopen december was de Schrijfmarathon ook al een groot succes en met het grote aantal dagelijkse bibliotheekbezoekers zal ook de tentoonstelling “Vrouwenrechten Anno Nu” zeker gezien worden.

DianneWeersink

Allereerst kreeg onze nieuwe Stadsdichter Amal Karam de eer.  Zij had speciaal voor deze avond enkele gedichten gemaakt, het eerste geïnspireerd op  “De Vertellingen van Duizend-en-één Nacht”.

AmalKaram

publiek

Hierna nam Frits Dijcks het woord: “Mannenrechten, daar gaan we het eens over hebben...”. De toon was gezet! In een onderhoudende presentatie, schetste hij, hoe hij de onderwerpen voor de tentoonstelling  geselecteerd had. Met behulp van herkenbare voorbeelden, van de abortusproblematiek in Ierland tot de kindbruidjes in Burkina Faso, legde hij uit hoe de tentoonstelling langzaam vorm kreeg. Frits is zelf in Den Haag ook actief lid van Amnesty International en de opdracht om vrouwenrechten in kaart te brengen, zag hij als een mooie uitdaging.

FritsDijcks

Tijdens zijn presentatie liet hij onderstaand filmpje zien over allle obstakels die meisjes vanaf hun geboorte moeten proberen te overleven:Marjolein van den Brink van het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten van de Universiteit Utrecht belichtte vooral het (gebrek aan) de reproductieve en politieke rechten. Ze stond uitgebreid stil bij gender en diversiteit en na een korte maar ingewikkelde quiz over cis- en transgenders waren velen het spoor bijster, maar wel bewust van het belang van de mensenrechten van vrouwen!

MarjoleinvdBrink

Na een afsluitend gedicht over vrijheid van Amal, speciaal geschreven voor deze avond, vervolgde de avond af met de officiële opening van de tentoonstelling 'Vrouwenrechten Anno Nu' met de drie mensen die de tentoonstelling hebben gemaakt: Dianne als gast van de locatie, Frits als maker van de tentoonstelling en Hélène (van der Sijp) die als contactpersoon van de Vrouwenrechtengroep de tentoonstelling naar Nijmegen heeft gehaald.

opening01

De officiële openingshandeling werd verricht door Dianne en Hélène.

openingshandeling

Daarna werd “Vrouwenrechten Anno Nu” geopend en onder het genot van een drankje kon een ieder op zijn gemak de fraai opgezette tentoonstelling bewonderen.

opening03

Het is altijd leuk zowel bekende trouwe bezoekers te zien, maar ook zo veel nieuwe gezichten. De Vrouwenrechtengroep kan dan ook op een geslaagde avond terugkijken.

Klik ook op onze Fotogalerij voor nog meer foto's.

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form